Председателят на Федералния резерв Джеръм Пауъл непрекъснато ни казва да не се притесняваме от повишаването на цените, уверявайки ни, че всяко увеличение на ценовата инфлация е "преходно". Изглежда, че по-голямата част от хората се връзва на тази кукичка и това е проблем, изтъкна Питър Шиф.

Очакваше се индексът на потребителските цени през март да се покачи поради много ниската базова линия. Миналия март цените спаднаха, когато правителствата затвориха икономиките си. В резултат на това икономистите очакваха индексът на потребителските цени (ИПЦ) на годишна база да покаже голямо увеличение, но то беше даже по-значимо от очакваното.

ИПЦ нарасна с 0,6% спрямо февруари и с 2,6% спрямо март 2020 г. Прогнозата на Dow Jones беше за ръст от 0,5% на месечна и от 2,5% на годишна база. Пазарите основно отхвърлиха това, уверени, че това е преходен феномен.

Според Шиф обаче същите хора, които ни уверяват, че инфлацията е "преходна", смятаха, че имотният пазар е под контрол в началото на века. "Проблемът е, че пазарите отново се заблуждават, както бяха заблуждавани в миналото", каза финансистът.

Според него няма как да разберем дали растежът на инфлацията е временен, докато не го "погледнем през огледалото за обратно виждане."

"И това е основната стратегия на Федералния резерв - Пауъл и компания искат да изчакат, за да видят със сигурност дали нарастващите цени са временни, или не", посочва Шиф. "Но докато вземат решение, проблемът ще е толкова извън контрол, че Фед няма да може направи нещо по въпроса. Всъщност не мисля, че и в момента могат да направят нещо по въпроса, затова дори не се опитват и се правят, че той не съществува."

Месечните покачвания на ИПЦ през първото тримесечие показват възходяща тенденция. ИПЦ през януари е нараснал с 0,3%, през февруари е нараснал с 0,4%, а сега през март е нараснал с 0,6%. Това възлиза на 1,013% увеличение само през първото тримесечие. Ако тази тенденция се запази всяко тримесечие тази година, ние гледаме към ръст на ИПЦ от над 4%. Това изпреварва значително целта от 2%. И ако екстраполирате месечното ускорение в растежа на ИПЦ, то ще достигне до около 13% до края на годината.

Шиф не очаква подобен темп на растеж през цялата година, но според него ИПЦ ще достигне над 5% за 2021 г., което означава, че потребителите всъщност плащат много повече от това.

"За да може ИПЦ да отчете ръст от 5%, знайте, че действителният процент вероятно е много над 10%", каза той.

Докато всички се фокусираха върху ИПЦ, имаше и друг индикатор за инфлация, който не привлече толкова внимание - скокът в цените на вноса и износа. Те скочиха с 1,2% през март и се увеличиха с 6,9% на годишна база. Експортните цени скочиха с 2,1% на месец и с 9,1% на годишна база.

Според Шиф това разкрива по-дълбок проблем. "Ако струва с 2,1% по-скъпо за производството на нещата, които изнасяме, разбира се, че имаме и доста голям скок в цената на нещата, които не изнасяме - нещата, които ще направим и ще потребим тук", каза той. "Всичко, което правим, е по-скъпо за производство. И тези по-високи цени ще се предадат на потребителите, независимо дали са международни или са местни."