Очакванията на големите инвеститори в света за бъдещето на глобалната икономика през следващите 12 месеца се подобриха значително.За първи път от декември 2021 г., т.е. от 3 години, оптимистите - това са тези, които очакват ускоряване на икономическия растеж - са повече от песимистите (с 11 процента). Това пише "Комерсант", позовавайки се на проучване от април на портфолио мениджъри от Bank of America (BofA).

В допитването са участвали 260 мениджъри, които управляват активи на обща стойност 719 милиарда долара. На първо място, положителното им отношение е свързвано с американската икономика, която е най-голямата в света.

Последната оценка на растежа за четвъртото тримесечие на 2023 г. показа, че брутния вътрешен продукт (БВП) на САЩ се е повишил с 3,4 процента, което налява рисковете от икономическа рецесия.

Толкова силни икономически данни карат някои анализатори да предполагат, че Федералният резерв през тази година може изобщо да не понижи основните лихви, тъй като икономиката на САЩ расте и при сегашните им нива.

Каква е прогнозата на Bank of America за икономиката на САЩ

Каква е прогнозата на Bank of America за икономиката на САЩ

Задава ли се рецесия?

Оптимизмът на инвеститорите не се помрачава засега дори от нарастването на инфлацията в САЩ и геополитическите рискове. Проучването обаче е проведено преди военния удар на Иран спрямо Израел, така че новото проучване на BofA през май е възможно да покаже спад на оптимизма за световната икономика.

На фона на промяна в настроенията на бизнеса напоследък, инвеститорите все повече пренасочват средства от пари в брой към закупувани на акции. Средствата отиват основно към пазарите на развитите страни, като Европа стана лидер по нови инвестиции за първи път от повече от две години. Перспективите пред европейската икономика напоследък се оценяват като положителни, а индексът на бизнес активността в еврозоната за март надхвърли 50 пункта за първи път от май миналата година.

Как ще се развиват фондовите пазари до края на годината - прогнозата на Bank of America

Как ще се развиват фондовите пазари до края на годината - прогнозата на Bank of America

Причините за оптимизъм