Икономиката на САЩ ще изпадне в "техническа рецесия" през третото тримесечие на 2023 година. Това показва прогнозата на "Bank of America", цитирана от Reuters.

Според главния изпълнителен директор на банката Браян Мойнихан забавянето в корпоративния сектор ще тласне страната към три поредни тримесечия с отрицателен растеж. Потреблението обаче ще остане на добро ниво, прогнозират експертите.

Очакванията са за икономическо свиване между половин и един процент на тримесечие. Поради тази причина лихвените проценти ще започнат да падат още от втората четвърт на 2024 година.

Две трети от главните икономисти в частния и публичния сектор, анкетирани в началото на годината по време ва Световния икономически форум (WEF) в Давос, очакват да има глобална рецесия през 2023 година.

Goldman Sachs: 25% вече е шансът за рецесия в САЩ

Goldman Sachs: 25% вече е шансът за рецесия в САЩ

Добрите резултати на пазара на труда са в основата на ревизираната прогноза на банката

Около 18% от анкетираните смятат световната рецесия за "изключително вероятна", което е над два пъти повече, отколкото в предишно аналогично проучване, проведено през септември 2022 г. Само една трета от респондентите в проучването смятат рецесията като "малко вероятна".

Кризата с нарастващите разходи за живот може би също наближава своя връх, като мнозинството от анкетираните в Давос (68%) очакват тя да бъде по-малко тежка до края на 2023 година.

Едва 25% е шансът САЩ да изпаднат в рецесия през 2023 година, обявиха от Goldman Sachs през февруари. Експертите от банката посочиха, че повишаващият се брой заети и подобряващата се бизнес среда са в основната на ревизираната прогноза. По-рано шансовете за негативно развитие се оценяваха на 35%.

От своя страна, шефът на МВФ Кристалина Георгиева коментира, че очаква САЩ да се разминат с рецесията тази година, макар и "на косъм".

Финландия навлезе в рецесия

Една страна от ЕС вече навлезе в рецесия

Страната има спад на БВП за две поредни тримесечия