До момента във финансовия сектор на Ню Йорк са изгубени 8 хил. работни места във финансовия сектор заради коронавируса, сочат данните на нов изследване, проведено от ThinkIQ. Прогнозата на изданието е, че това ще окаже ефект на доминото върху целия град, тъй като ще нанесе удар на много други индустрии - от имотите до лихвите по кредитите.

Прогнозата на ThinkIQ обаче се разминава с предвижданията на други анализатори. Докаото много от тях са на мнение, че икономиката ще премине през V-образно възстановяване, компанията предвижда заетостта в сектора да се възстанови на сегашното си равнище едва през 2026 г.

Безработицата в САЩ удари почти 20% през май

Безработицата в САЩ удари почти 20% през май

Най-високото ниво от Втората световна война насам

"Борсовите инвеститори се подготвят за най-добрата възможна ситуация след приключване на коронавируса", пишат от Zero Hedge. "Някои очакват V-образно, U-образно или L-образно възстновяване на икономиката. Но през последните три десетилетия на възстановявания след кризи, всяко от тях е по-бавно от останалите."

Още по-бавно ще е възстановяването на заетостта в други отрасли на икономиката. Сред тях са хотелиерството, което ще е наваксало само 90% от загубените позиции към 2026 г. По-тежък ще е ударът върху производството, което ще е възстановило само 80% от заетостта през 2026 г.

Рязък спад на новите безработни в Испания през май

Рязък спад на новите безработни в Испания през май

10 пъти по-малко молби за помощи за безработица през май спрямо месец по-рано

От ThinkIQ обаче предвиждат през следващите шест години някои отрасли да се развият положително откъм създаване на заетост. Сред тях са професионалните и бизнес услуги (107,9% спрямо нивото от 2019 г.), образованието и здравеопазването (110,6%) и държавната администрация (100,5%).