Столицата на Норвегия Осло е градът, в който е най-скъпо да си купите бутилка вода, показва класация на онлайн туристическата агенция за резервации Holidu.

Тел Авив, Ню Йорк, Стокхолм и Хелзинки са следващите градове в списъка с най-скъпата бутилирана вода от 500 мл. Индексът сравнява и анализира разходите за чешмяна и бутилирана вода в 150 града по целия свят, които са и популярни туристически дестинации.

В  норвежката столица бутилка вода от 500 мл. е със средна цена от 1,52 евро. Високо в класацията са и градове като Тел Авив (1,08 евро), Ню Йорк (0,87 евро). В топ 10 са още Вирджиния Бийч, където бутилирана вода струва 1,31 евро, Лос Анджелис (1,27 евро), Ню Орлеанс (1,22 евро) и Стокхолм (1,21 евро).

Осло също държи първото място по най-високите цени на чешмяна вода. Лос Анджелис, Финикс, Сан Франциско и Сан Диего са в топ 20.

По отношение на качеството на водата градове като Инсбрук, Хелзинки, Виена, Осло, Атина, Монреал и Рим са най-високо в класацията.

Бостън се класира най-високо по отношение на качеството на водата сред американските градове, следван от Сиатъл и Портланд, според данни на ООН и Световната здравна организация. 

Рискове 

Изменението на климата влияе върху качеството и количеството водата, необходима за основни човешки нужди, като в момента 2,2 милиарда души нямат достъп до чиста питейна вода, се казва в доклад на ООН от миналата година.

"Потреблението на бутилирана вода рязко нараства през последното десетилетие и не показва признаци на забавяне" се казва в изследването. Според прогнози глобалният пазар на бутилирана вода ще достигне 307,6 млрд. долара до 2025 г.

Как един от най-наводняваните градове в света остана без питейна вода?

Как един от най-наводняваните градове в света остана без питейна вода?

Климатичните промени, урбанизацията и лошото планиране оставиха Ченай с твърде малко питейна вода

Качеството на водата е най-ниско нива в Лагос, Нигерия; Карачи, Пакистан; Дакар, Сенегал според класацията. 

Проблемите с водата в Лагос вероятно ще се задълбочават все повече. В страната се наблюдава нарастващ прираст на населението, а прогнози сочат, че то ще достигне до около 15 милиона през тази година, показват изчисленията на ООН.

източник графика:holidu.com

Cities-Top-5-EN-INTL1