Светът може да гледа все повече към зеленото бъдеще на възобновяемите източници на енергия. Но растящото търсене в Азия означава, че времето на петролът все още не е свършило, въпреки че потреблението в развитите западни икономики се понижава през последното десетилетие.

На такова мнение е новоизбраният член на борда на директорите в руския гигант "Роснефт" и бивш министър на външните работи на Австрия Карин Кнейсл.

"Винаги съм подчертавала, че Изтокът играе решаващата роля, не Западът. И енергийният пазар се развива по-динамично на изток. Също така от сметката не трябва да се изключва и Африка", е коментирала тя в рамките на Международния икономически форум в Санкт Петербург, цитирана от Sputnik и специализирания сайт Oil Price.

По нейните думи пренасочването към зелената енергия, стигматизацията и по-малкото инвестиции в изкопаеми горива всъщност може да донесе до нов суперцикъл за петрола.

"Всеки тип на производство на електроенергия има последствия за околната среда. Но политическият натиск върху определени индустрии водят до ограничаване на инвестициите в него, замразяване на производството, което води до дефицит, а той, от своя страна, води до началото на нов суперцикъл", обяснява експертът.

В рамките на същия форум главният изпълнителен директор на "Роснефт" Игор Сечин подчерта, че по-малките вложения в петролни и газови проекти поставят доставките на тези суровини в световен мащаб под риск.

"Светът консумира петрол, но не е склонен да инвестира в него", посочва той.

Русия: Петролът ще поскъпне до $200 за барел

Русия: Петролът ще поскъпне до $200 за барел

Ако се следват препоръките на Международната агенция за енергетиката

Междувременно заместник министър-председателят на Русия Александър Новак прогнозира, че черното злато ще поскъпне значително. "Цените на петрола отразяват баланса на търсенето и предлагането към момента, но се очаква сезонното търсене на петрол да се увеличи през третото тримесечие на годината", посочва той.

"Ако светът следваше противоречивата пътна карта на МАЕ, според която инвестициите в нови полета трябва да спрат незабавно, за да се постигнат нулеви нулеви емисии до 2050 г., цената на петрола ще достигне до 200 долара за барел", казва Новак. "Цените на газа ще скочат до небето."