"Настоящата цена на петрола е достатъчно добра за Русия", каза заместник министър-председателят на страната Александър Новак. "Цените на петрола отразяват баланса на търсенето и предлагането към момента, но се очаква сезонното търсене на петрол да се увеличи през третото тримесечие на годината."

Неговото изказване идва на Международния икономически форум, който се проведе в Санкт Петербург. Думите му идват на фона на покачване на брент, който постигна най-високата си стойност от 2019 г. досега, надхвърляйки 72 долара за барел.

Вицепремиерът на Русия обаче каза, че засега е рано да се мисли за увеличаването на добива от ОПЕК+ през август, което ще се обсъжда на следващата среща на картела и сателитите му.

Новак обаче индиректно се изрази критично и скептично към препоръките на Международната агенция по енергетиката. В последния си доклад тя изтъкна, че, за да се постигна нетна неутралност на въглеродните емисии към 2050 г., светът трябва да спре с инвестициите в изкопаеми горива още днес.

"Ако светът следваше противоречивата пътна карта на МАЕ, според която инвестициите в нови полета трябва да спрат незабавно, за да се постигнат нулеви нулеви емисии до 2050 г., цената на петрола ще достигне до 200 долара за барел", каза Новак. "Цените на газа ще скочат до небето."

Катар и Саудитска Арабия подкрепиха тази ужасна оценка, обещавайки да продължат да разширяват своите петролни и газови съоръжения, като същевременно сочат с пръст към климатичните активисти, които се стремят да изсмучат парите от индустрията.

"Еуфорията" около прехода към чиста енергия е "опасна", заяви министърът на енергетиката на Катар Саад Шерида Ал Кааби по време на форума. "Когато лишите бизнеса от допълнителни инвестиции, имате големи скокове на цените."