България трябва да остане фискално дисциплинирана страна - с ниски бюджетни дефицити, с излишъци при икономически растеж, с данъчна система с ниски ставки и справедливо облагане, инвестиции в инфраструктура и човешки ресурси. Това е нещо, което би мотивирало инвеститорите да останат у нас независимо от спад на търсенето.

На това мнение е икономистът от Industry Watch Лъчезар Богданов. По неговите думи страната ни би могла да направи още няколко неща в случай на нова рецесия.

"Основното, което България може да направи при бъдеща рецесия, е да се опита да минимизира ефектите", посочва експертът в интервю пред BloombergTV България и продължава:

"Спад на глобалното търсене на дадени продукти няма как да не се отрази и у нас. И все пак, страната има огромен потенциал, от който може да се възползва благодарение на участието си в общия европейски пазар.".

По отношение на протестите на собствениците на малки бензиностанции, които не искат да бъдат включвани в Закона за горивата.

"Проблемът за бизнеса е фундаментален. По-високи административни разходи и по-големи инвестиции за навлизането на даден пазар неминуемо значат затрудняване на малките бизнеси, което облагодетелства големите", казва Богданов.

"Трудно е пазарът да не бъде товарен с нови и нови административни тежести, включително и финансови, и едновременно с това да се гарантира спазването на закона", допълва експертът.