Куба планира предпазливо да възобнови туристическия си сектор. Екзотичната дестинация ще приема туристи, като ще ги посреща с тестове за Covid-19. Също така посетителите ще бъдат ограничени от контакт с местните жители, като част от редица мерки, предназначени да възстановят и задействат жизненоважната индустрия на карибската страна.

Правителството на президента Мигел Диас-Канел заяви, че постепенно ще отвори икономиката през следващите седмици, с особен акцент върху възстановяването на туризма и доларите, които секторът носи, сега изгубени заради блокирането, пише Associated France Press.

Чуждестранните туристи ще могат да посетят само ограничен брой от крайбрежни курорти, за да се ограничи контактът с местното население на страна.

Островът с население от малко над 11 милиона регистрира първите си случаи на коронавируса през март, когато положителни проби дадоха трима италиански туристи. Вчера страната регистрира само 8 нови инфекции. Досега в Куба са регистрирани малко над 2 200 случая, а починалите са около 90 души.

Хавай може да блокира туризма си до края на годината

Тази топ туристичека дестинация може да остане блокиранада края на годината

Островите остават блокирани за туристи поне до края на юни

Както почти всички страни по света, разчитащи на туризма си, и Куба пострада сериозно от мерките за блокиране. А секторът се оценява на 3,3 милиарда долара за 2018 година.

Според прогноза на Economist Intelligence Unit се очаква БВП на държавата да се свие 8,3% през тази година.

Колкото и да желае да се върне към нормалността обаче, предпазливостта ще остане на първи план в Куба, посочват анализатори. Маските за лице например ще останат задължителни и на открити места.

Въпреки че няма официални данни, международните полети не се очаква да се подновят до началото на август. А това не е добра новина.

Когато полетите се възобновят, туристите ще трябва да преминат медицински преглед при пристигането си. Здравните проверки също ще бъдат засилени по време на престоя, а заетостта на хотелите ще бъде ограничена, за да се спазват мерките за социално дистанциране.

Възобновяването на туризма в Куба е задължително. А сега страната се оказва и в неприятната ситуация на надпревара - други карибски страни вече отвориха туризма си. Ямайка и Доминиканската република планират това да се случи на 1 юли.

До 80% ще е сривът в международния туризъм през 2020 г.

До 80% ще е сривът в международния туризъм през 2020 г.

Според ООН пандемията доведе до най-лошата криза в сектора