Политическата ситуация в Каталуния е един от основните вътрешни рискове за икономиката поради несигурното развитие на напрежението между Барселона и Мадрид, централната банка на Испания.

Страната преживя бурни месеци в края на 2017 г., когато се проведен непризнат референдум за независимост, довел до сблъсъци между граждани и полиция, а Мадрид бе принуден да поеме контрола над Каталуния.

Испания губи 20% от икономиката си, ако Каталуния се отцепи

Испания губи 20% от икономиката си, ако Каталуния се отцепи

Ще се справи ли регионът сам по-добре?

Напрежението между регионалните и централните власти достигна връхната си точка, а хиляди компании преместиха централите си извън Каталуния, което доведе до икономическата несигурност.

Въпреки че всичко това вече изглежда отминало, безпокойствата остават. "В краткосрочен и средносрочен план окончателният ефект на този рисков елемент върху цялата икономика ще зависи от величината и постоянството на този епизод на политическа несигурност", се казва в годишния доклад на банката, цитиран от Reuters.

2 400 компании напуснаха Каталуния

2 400 компании напуснаха Каталуния

След бурния политически месец

Каталуния е най-богатият и икономически важен регион на Испания, формирайки 1/5 от общата икономическа продукция на страната.

Централната банка отбелязва, че по-слабият туристически сектор, който представлява около 11% от испанския БВП, засилващото се евро и поскъпващият петрол предизвикват по-умерени очаквания за растежа.

Забравете Каталуния. Нова голяма опасност дебне икономиката на Испания

Забравете Каталуния. Нова голяма опасност дебне икономиката на Испания

Заплатите остават същите, а потреблението намалява

Институцията предвижда икономиката да нарасне с 2.7% тази година, след 3.1% през 2017 г.

В средносрочен план банката отбеляза, че потенциалният ръст е под 1,5%, като структурните ограничения включват висока безработица, застаряващо население, намалена производителност и ограничена конкурентоспособност.