2 400 компании са напуснали испанския регион Каталуния от референдума за независимост до днес, съобщава Bloomberg, цитирайки данни от местния регистър на дружествата.

Допитването се проведе на 1 октомври т.г. и още в същата седмица 219 компании са подали заявление да сменят адреса си на управление заради несигурността, която политическият ход донесе. Дружествата решиха да се преместят в други части на Испания под заплахата от оцепването на района, което автоматично означава и излизане от Европейския съюз.

Най-големите компании, които напуснаха, са най-голямата банка в Каталуния - CaixaBank SA, която се премести във Валенсия, както и Banco Sabadell, Abertis, Colonial, Gas Natural и Cellnex - всички от тях част от индекса IBEX-35.

Снимка 323232

Източник: Bloomberg

Още на шести октомври правителството в Мадрид представи спешен промяна, която даде възможност на компании да сменят по-бързо седалището си. След влизането му в сила още 413 дружества са напуснали.

Най-много компании - 332 - са напуснали на 10 и 11 октомври, което съвпада с твърдението на Пучдемон, че има мандат да обяви независимост. Други 268 пък са напуснали на 19 октомври, когато Испания заяви, че суспендира местното правителство.

"Буря в чаша вода": Каталуния не е фатална заплаха за еврозоната

"Буря в чаша вода": Каталуния не е фатална заплаха за еврозоната

Кризата в размирния регион няма да застраши финансовата стабилност на Испания и валутния съюз