Търговията на Китай със Северна Корея е намаляла с повече от 50% през последния месец, след като Пекин започна да прилага санкциите на ООН, насочени срещу ядрената програма на Ким Чен-ун.

Стойността на китайските стоки, изнесени за Пхенян през миналия месец, спадна с 23% на годишна база, според данните на китайските митнически власти. Севернокорейският внос в Китай също се понижи с 82% през декември. Търговията между двете страни като цяло спадна с почти 51% през месеца.

Общата търговия между Пекин и Пхенян е намаляла с повече от 10% до 5 млрд. долара през 2017 г. Това се дължи и на действията на президента на САЩ Доналд Тръмп, който успя да осигури подкрепата на Китай за 4 кръга от разширяващи се санкции.

Във Вашингтон смятат, че прекъсването на икономическите връзки на Северна Корея с Китай - господстващия търговски партньор на страната - е от съществено значение за принуждаването на Ким да се върне на масата за преговори.

"Много сме доволни, че Китай със сигурност осигури много по-пълно прилагане (на санкциите). Те затвориха някои пропуски в санкциите и вече се справят по-добре с изпълнението на резолюциите на Съвета за сигурност на ООН", заяви пред репортери Брайън Хук, директор на политическото планиране на държавния секретар на САЩ Рекс Тилерсън.

След като Северна Корея тества най-мощното си ядрено оръжие досега и стартира ракети, които могат да достигнат до САЩ, Съветът за сигурност на ООН наложи редица санкции, ограничаващи вноса на петрол и и прекъсващи около 90% от приходите й от износ.

Наказателните мерки дадоха резултат и Пхенян и Сеул седнаха на масата за преговори за пръв път от над 2 години. Югът повтори желанието си Северът да се откаже от ядрената си програма.

Макар Китай официално да твърди, че желае Корейски полуостров без ядрени оръжия, властите в Пекин се противопоставиха на толкова тежки санкции, които могат да причинят хуманитарна криза в изолираната държава или да свалят режима на Ким.