Китай подписа мащабна сделка, която гарантира на страната голям дял от глобалните доставки на кобалт - основният компонент за производството на батерии за електромобили.

Споразумението ще позволи на листнатата на борсата в Шънджъ компания GEM да получи 50 000 тона от метала в следващите три години, като доставките ще бъдат осигурени от един от световните гиганти в минната индустрия - Glencore, съобщава Business Insider.

Според изчисленията на експерти това се равнява на близо половината от търгувания кобалт през 2017 година и на близо една трета от прогнозирания общ добив на Glencore до 2020 година.

Сделката е решаваща за Китай, като по този начин страната си гарантира лидерската позиция в глобалното производство на батерии за електрически коли, като се има предвид, че към момента държавата произвежда над 80% от рафинирания кобалт в света.

Цената на метала е скочила повече от двойно през последните две години. Подобно е състезанието между държавите и по отношение на търговията с литий.

Един от най-големите доставчици в това отношение е Австралия. Според изчисленията на Morgan Stanley нарасналата търговия ще свие цената на метала с 45% до 2021 година.