Вземете на сериозно климатичните промени и произхождащите от тях рискове.

Това е посланието на пруденциалния регулатор на Австралия (Australian Prudential Regulation Authority - APRA), който се присъедини към колегите си от Великобритания, Холандия и Сингапур, за да засили надзора върху това доколко са готови финансови институции да се справят с изменението на климата, пише Bloomberg.

Банките ще трябва да предприемат стрес тестове, за да измерват устойчивостта си към широк спектър от сценарии, включително "финансови рискове, свързани с изменението на климата", пише в изявление на австралийския надзорен орган.

3D визуализация на пожарите в Австралия 2019-2020 година. Автор:  Антъни Хърси

Източник: Twitter

3D визуализация на пожарите в Австралия 2019-2020 година. Автор: Антъни Хърси

Регулаторните органи по света започват да притискат банките и застрахователите към количественото излагане на рискове от изменението на климата на фона на нарастващите опасения, че финансовата система не е подготвена за вероятното преобразуване на пазарите, защото промените стават все по-екстремни.

Основните притеснения са свързани с това как компаниите ще се справят с широко разпространени физически щети, които унищожават или намаляват стойността на определени активи. Например Банката на Англия пита компаниите какво би било отражението на повишаването на морското равнище върху техните ипотечни активи и как трябва да се оценяват корпоративните облигации на енергийните компании.

При проектирането на стрес тестове австралийските банки биха се възползвали от "по-доброто покритие на нефинансовите и възникващите рискове", казва APRA в изявление. В своя стрес тест на банковата система за 2017 година регулаторът се съсредоточи върху това как местните банки ще реагират на последиците от ръководената от Китай рецесия в Австралия и Нова Зеландия.

Австралия страда най-много от китайските перипети за внос на въглища

Австралия страда най-много от китайските перипети за внос на въглища

След по-ранен бум на доставките

Опустошителните пожари тази година на държавата континент, които поразиха и унищожиха район с големината на Англия, бяха повече от отрезвяващи. Те отвориха очите на мнозина за последиците от климатичните промени не само на най-сухия обитаван континент на планетата ни.

Управителят на австралийската Reserve Bank Филип Лоу заяви наскоро, че вече се забелязва как изменението на климата се отразява на икономиката на Австралия. Затова Централната банка на страната работи по рамкирането на "пълния обхват" на въздействието, причинено от времевите промени.

Движение по въпроса се забелязва във всички големи банки и застрахователи в Австралия. Например Commonwealth Bank of Australia - най-големият кредитор в страната, е заложил сценарии за физически риск от изменението на климата както върху ипотечното, така и върху земеделското кредитиране. Финансовата институция възнамерява да оцени влиянието и върху други ключови сектори през тази година.

Огромните по мащаб пожари в Австралия от 2019 и 2020 година наложиха продължителна извънредна ситуация. И това въобще не излезе евтино на страната. Според експерти пожарите са коствали около 3,5 милиарда долара от икономиката на държавата.

Снимка 460332

Източник: Instagram / travelawesome

Това желание за промяна донякъде противоречи на действията на правителството в Австралия. Управляващите все още са настроени в посока изкопаеми горива. По-рано през февруари правителството на премиера Скот Морисън заяви, че ще финансира проучване за изграждането на нова електроцентрала на въглища в Куинсланд, въпреки нарастващата реакция срещу замърсяващото гориво.

В последните години в Австралия се засилва и дебатът около това дали страната трябва да насочи усилията си и към използването на ядрени мощности, които захранват цели градове, без да отделят вредни емисии в атмосферата. Към момента ядрената енергетика там е забранена с мораториум. Според компании в сектора обаче изграждането на електроцентрали с малки модулни реактори може значително да помогне на страната, която и без това страда от значителни проблеми с производството на електроенергия. Подобни ядрени мощности значително биха намалили разходите по пренос, предвид огромните обезлюдени територии на континента. Проектите за възобновяеми източници на енергия също набират силна скорост.

Приближава ли се Австралия до изграждането на първата си ядрена централа?

Приближава ли се Австралия до изграждането на първата си ядрена централа?

Ядрената енергетика в държавата континент е забранена със закон