Цените на петрола от еталонните световни марки продължават умерено да се понижават във вторник сутринта заради опасенията за рязко забавяне на глобалната икономика.

Августовските фючърси за сорта Brent на лондонската борса ICE Futures днес от началото на търговията поевтиняват с $0,36 - до $60,92 за барел. В хода на търговете в понеделник цената на тези контракти спадна с $0,71 (1,15%) и при закриването на сесията бе $61,28 за барел.

Стойността на фючърсите за американския еталон WTI за юли на нюйоркската стокова борса (NYMEX) в същото време се намалява с $0,18 - до $53,07 за барел. В края вчерашната търговия тя се бе понижила с $0,25, до $53,25 за барел.

Анализаторите на инвестиционната банка JPMorgan Chase отбелязват, че рискът от начало на рецесия в САЩ през второто полугодие се увеличава до 40%а сто от 25% през миналия месец заради външнотърговските конфликти с Китай и Мексико.

В същото време вчера министърът на енергетиката на Саудитска Арабия Халид ал-Фалих заяви, че волатилността на петролните пазарни не е оправдана. И производителите на суровината по скоро ще продължат да предприемат мерки за ограничаване на голямото предлагане на пазарите до края на 2019 година.

Но фактът, че това изказване не успя вчера следобед да спре спада на котировките показва, че интересът на трейдърите е насочен към търговската война на САЩ и Китай и американския петролен добив, отбелязват наблюдателите.