Цените на петрола падат в сряда поради опасения от намаляване на търсенето в случай на разпространение на коронавирусната епидемия, тръгнала от Китай.

Освен това котировките тръгнаха надолу и сред като Международната агенция по енергетика (IEA) прогнозира свръхпредлагане през първата половина на годината, което спомогна за намаляване на опасенията относно прекъсванията на производството в Либия.

Експертите на Goldman Sachs предупреждават, че ако епидемията от новия вирус се разпростре толкова широко разпространена, колкото и и атипичната пневмония SARS през 2003 г., може да намали цената на барел петрол с 2,9 долара.

Според китайските власти броят на потвърдените случаи на заразяване с нов вид коронавирус в Китай достигна 440, девет души загинаха .

Цената на мартенските фючърси за сорта Brent на борсата в Лондон ICE Futures днес сутринта е 64,22 долара за барел, което е с $0,37 по-ниско от нивото при затваряне на предишната сесия. Във вторник тези контракти поевтиняха с $ 0.61 (0.94%), до $64,59 за барел.

Фючърсите за американския еталон WTI за март в електронната търговия на Нюйоркската стокова борса (NYMEX) до този момент поевтиняват с $0,24 (0,41%) до $58,14 за барел. Към края на предишната търговия цената на контрактите бе $ 58.38 за барел, което е с $ 0,20 по-малко в сравнение с предишната сесия.

Епидемията от SARS през 2003 г. "беше наистина тежка", казва икономистът Oversea-Chinese Banking Corp. в Сингапур Хауи Ли. "Летищата станаха празни, заетостта на хотели се понижи и това се отрази негативно върху икономиката", цитира експертът Bloomberg.

Според него сега предлагането на петролния пазар е повече от достатъчно, а динамиката на цените на петрола до голяма степен зависи от нивото на търсене.

Фатих Бирол, ръководител на Международната агенция по енергетика, заяви във вторник, че "светът е залят от петрол, особено от САЩ". Това премахна притесненията относно възможността за намаляване на доставките от Либия в резултат на блокиране на експортните пристанища в страната от страна на привържениците на Либийската национална армия на Халифа Хафтар.