"Светът изпадна в най-тежката криза след Великата депресия. Никога не е имало такава криза - при която съзнателно спираме икономиката, потребителите от това да потребяват, производителите от това да произвеждат. В тази безпрецедентна ситуация спешно трябваше да се намесим, за да преодолеем риска от масови фалити и масова безработица. Трябваше бързо да осигурим мощен финансов ресурс и това беше направено."

Това заяви Кристалина Георгиева директор на Международния валутен фонд в интервю за БНР.

По думите й Фондът е трябвало спешно да се намеси, за да се преодолее рискът от масови фалити и масова безработица. "Трябваше бързо да осигурим мощен финансов ресурс и това беше направено с 12 трилиона долара - финансови мерки и поне 6 трилиона от централните банки", каза още тя.

Никога не сме правили толкова много за толкова кратко. Осигурихме финансова подкрепа за 81 държави - от тях една голяма част нямат достъп до финансови пазари. Ако не е Фондът, това би значело трагедия за милиони хора.

Според Георгиева подкрепата за бизнеса и хората в сегашната криза трябва да бъде толкова дълга, колкото е необходимо, за да излезе света от кризата.

"Докато вируса върлува няма как да постигнем пълно възстановяване на икономиката. Данните показват, че положението е по-малко трагично отколкото очаквахме, но това не значи, че е добре. Затова съветваме правителствата да продължават с подкрепата - те имат възможност да го правят, защото лихвените проценти са изключително ниски", заяви тя.

По думите й обаче не може бизнеси, които на практика са фалирали да се държат на "изкуствено дишане" завинаги. "Трябва да се търси посоката за стимулиране на икономиката на бъдещето - икономиката на знанието, зелената икономиката. За сега е много важно да предприеме действия да се опази и от климатичната криза".

"Фондът има много важна функция да бъде посредник в обмяната на опит и ние го правим и много спешно в първите дни на кризата събрахме данни, за да могат страните да се учат как да се справят, сега сме фокусирани върху това как да се преструктурира икономиката и нейната конкурентност", заяви Георгиева.

Директорът на МВФ заяви, че едно от нещата, с които ще запомни настоящата година е едно от най-необичайни послания на Фонда към страните членки а именно: "Харчете, но пазете квитанциите, за да сте отговорни към своите граждани."