Със затворени за търговски полети летища и сриваща се икономика, комунистическа Куба започна първите от серия дългообещавани реформи, които трябва да подкрепят закъсалия частен сектор в страната, пише AP.

Хилядите ресторанти, семейни къщи за гости, автомобилни сервизи и редица други частни бизнеси работят от години без възможността да внасят, изнасят или да купуват на едро. Макар че комунистическата власт разреши частния бизнес преди десетилетие, тя запази държавния монопол върху вноса, износа и търговията на едро.

Като резултат близо 613 хил. частни компании и техните собственици бяха принудени да се конкурират за недостигащите стоки в полупразните аутлети или да купуват на черния пазар. Това ограничава растежа на частния сектор и направи предприемачите постоянна цел на криминални преследвания.

Със спирането на туризма заради вируса и недостига на твърда валута, който правителството изпитва, властите съобщиха, че ще разрешат на бизнеса да купува на едро за първи път. Министрите обясниха, че бизнесът ще може да подпише договори за внос и износ през дузините държавни компании.

В рамките на 4 дни от пормяната 213 ресторант са подписали споразумения за покупка на бира, брашно, скариди, захар, ром и други при 20% отстъпка, предават държавните медии.

Собствениците на частни компании приветстват промяната, но са скептични колко дълго време ще имат подобна възможност, имайки предвид дългата история на Куба да се отказва от икономически реформи или периодично да започва политически атаки срещу "прекомерното" богатство на частниците.

Правителството обеща и разрешение за създаване на малки и средни предприятия. Досега разрешение имаше само за самонаети, макар в някои случаи същите да са реално собственици на по-големи бизнеси с редица служители.

Корекоми през 2020 г.

В средата на юли страната отвори и магазини, които приемат само чуждестранна валута и премахна специалния данък върху щатския долар. Според новата система хората могат да пазаруват с тях с национални или чуждестранни банкови карти със сметки в чуждестранна валута. Кеш не се приема.

Според журналисти на AP, посетили магазините, по рафтовете има редица продукти, които липсват от "нормалните" магазини, напомняйки на магазините "Кореком" в България по време на комунизма, с които властта се опитваше да се сдобие с попадналата в българите чуждестранна валута, продавайки дефицитни стоки.

В Куба недостигът на някои от тях се изостри миналата година, след като САЩ затегнаха санкциите. Освен заради тях, страната страда и от липсата на средства, които кубинците в чужбина пращат на семействата си у дома. Страната елиминира и данъка от 10% при използване на щатски долари, който бе въведен през 2004 г.

Доларът превзе Куба

Доларът превзе Куба

Отскоро това е възможно - на Острова на свободата да се пазарува в специалните валутни магазини с предлаганото от тях изобилие. Което обаче е достъпно само за малка част от местните хора