Цените на петрола се върнаха към положителна динамика в началото на петъчната търговия, след като Кувейт обяви за съкращаване на доставките над очакваното в рамките на глобалното споразумение за намаляване на производството.

Сутринта фючърсите за сорта Brent поскъпнаха с 0,44 процента до $54,26 за барел. В същото време американският еталон WTI се търгува около нивото $51,17 за барел, с 0,53 процента повече от кря на вчерашната сесия.

Споразумението на страните от ОПЕК и производители извън картела предвижда съкращаване на долива с 1,8 млн. барел на денонощие и цели балансиране на пазара и поддържане цените на суровината. То влиза в сила от 1 януари 2017 година и е със срок на действие шест месеца.

Явно сделката започва да има ефект, защото Кувейт, член на ОПЕК, във вторник предупреди клиентите си за намаляване на доставките, започвайки от януари. Ръстът на цените в последните дни спомогна за решението на Кувейтската петролна корпорация (KPC) да съкрати доставките за САЩ и Европа в по-голям обем от предварително планирания, съобщиха трейдъри, цитирани от Reuters.

Анализаторите отбелязват също, че важна роля за ефективността на сделката за съкращаване на добива ще играят и страните извън картела, които подкрепиха споразумението. Решението на тези 11 производители да намалят производството си с 600 хиляди барела, заедно с 1,2-те млн. барела съкращаване на добива от ОПЕК, може да установи долен праг за цената на петрола Brent около $50 за барел.