Разходите за ипотечни кредити в Германия се повишават през последните месеци, като сега достигнат най-високото си ниво от десетилетие, на фона на по Европейската централна банка повишава лихвените проценти.

Цената на заемите за закупуване на недвижими имоти достигна 3,03% през септември по данни на ЕЦБ, публикувани в четвъртък. Това е сред най-високите стойности в еврозоната, а процентът се е увеличил над два пъти спрямо година по-рано, когато Германия беше едно от най-евтините места в региона за получаване на ипотечен кредит, пише Bloomberg.

Драматичното покачване идва на фона на няколко повишения на лихвените проценти от ЕЦБ - сега на най-високото ниво от 2009 г. насам в опит да се бори с нарастващата инфлация. Централната банка дори обяви, че вероятно ще продължи затягането на следващата си среща.

След исторически пик, цените на жилищата в Швеция се сриват с най-бързия темп от 2013-а

След исторически пик, цените на жилищата на този европейски пазар се сриват с най-бързия си темп от 2013-а

Миналата година цените на жилищата в Швеция нараснаха рязко до най-високите си нива в историята

Нарастващите разходи за заеми намалиха търсенето на ипотеки за закупуване на жилища с цели с 42% през третото тримесечие, според последното проучване на банковото кредитиране на ЕЦБ. Това е най-големият спад, наблюдаван от 2012 г. насам, ако не се брои ясно изразения спад преди две години, когато икономиката блокира, заради пандемията. Спадът в търсенето е "особено изразен" в Германия, според ЕЦБ.