Малкият автономен испански град Сеута, разположен на един от бреговете на Северна Африка, се превърна в нов център за търговията с руски суров петрол. Градът се превръща във врата за доставките на руски петрол, на фона на опитите на спедиторите да пренасочат търговските маршрути в отговор на санкциите на ЕС и тавана на цените, който влезе в сила на 5 декември, пише Quartz.

След като ЕС намали търсенето на руски суров петрол, доставян по тръбопроводи, търговията по море нарасна. Страната се принуди да измести операциите си в средата на Северния Атлантик, след като беше "отхвърлена" от предишния си трансферен център датския Скаген.

Средиземноморските води на Сеута са спокойни и според консултантска компания Vortexa танкери, натоварени с петрол в руските пристанища на Черно море, пристигат в Сеута и прехвърлят товарите си на много големи превозвачи на суров петрол.

Моретата край бреговете на гръцкия град Каламата също се превърнаха в точка за прехвърляне от кораб на кораб, като по-голямата част от петрола, прехвърлен там, се насочва към Индия през Суецкия канал.

Гръцки танкери отиват до Сибир, за да товарят руски петрол

Гръцки танкери отиват до Сибир, за да товарят руски петрол

Докато Европа се подготвя да спре напълно доставките на руски суров петрол, гръцките собственици на танкери са увеличили търговията

Нито Сеута, нито Каламата са били места, на които се извършва подобна дейност, а скокът на активността край бреговете им е последван от увеличаването на износа на руски суров петрол.

Износът на руски суров петрол намалява, но не съвсем

Санкциите на ЕС и действащият таван на цената на руския петрол от 60 долара, имаха за цел да отслабят Русия във войната в Украйна чрез спиране на приходите от петрол. Докато вносът на руски суров петрол в ЕС намалява от месеците след инвазията, Китай, Индия, Турция и други страни се изкупуват доставките.

Според Центъра за енергийни изследвания CREA, който проследява въздействието на санкциите върху руския петрол, износът на руски петрол с кораби в момента е над 500 000 метрични тона на ден, повече от същия период на миналата година.

CREA установява, че Русия е спечелила 425 милиона евро от износ на петрол на 23 януари, което е 28% спад от 593 милиона евро, в сравнение с 11 месеца назад.

Минлата седмица ЕС започна преговори за намаляване на тавана на цените на руския петрол и за засилване на санкциите. САЩ настояват да запазят тавана на цената от 60 долара за барел, докато коалиция от страни като Естония, Литва и Полша, спорят за таван на цената от 40 до 50 долара, под средната пазарна цена на руския суров петрол от 54 долара през декември, и 52 долара през януари.