Европейските товарни кораби се опитват всячески да доставят руски суров петрол, докато все още могат, преди новите санкции срещу Москва, които трябва да влязат в сила на 5 декември.

Откакто Русия и Украйна са във война, САЩ и други западни държави спряха да използват руска енергия или обещаха да се откажат от нея изцяло в бъдеще. След въвеждането на нови санкции корабите, превозващи санкциониран суров петрол, вече няма да могат да получават застрахователно покритие, което означава, че тяхното плаване ще бъде незаконно.

От началото на войната доставките както за Китай, така и за Индия, както и за Саудитска Арабия, рязко се увеличиха, предава Business Insider.

Индия например премина от почти нулев внос на ден руски суров петрол до почти един милион барела на ден миналия месец, показват данните на Vortexa. Китай също почти удвои вноса на руски суров петрол между февруари и юни.

Докато Европа се подготвя да спре напълно доставките на руски суров петрол, гръцките собственици на танкери са увеличили търговията, според доклад на Wall Street Journal.Гръцките танкери изминават огромни разстояния, за да стигнат до Сибир, който обикновено е дестинация за китайски и руски танкери.

Междувременно европейските танкери също участват в прехвърляния от кораб на кораб, докато са в морето, метод, предназначен да скрие произхода и местоназначението на стоките.

Десетки от тези морски обмени са извършени през последните месеци близо до Гърция, според доклада, като търговците добавят, че някои танкери изключват транспондерите си, за да скрият местоположението си. Нещо повече: откакто започна войната, все по-голям обем руски петрол се изпраща "по неизвестна дестинация", тъй като предпазливите купувачи се опитват да избегнат връзки с Москва.

"Виждаме, че гръцки компании осигуряват почти най-големия флот от танкери за транспортиране на руски петрол", каза украинският президент Володимир Зеленски пред присъстващите на видеоконференция по-рано този месец. Сигурен съм, че това не отговаря на интересите нито на Европа, нито на Гърция, нито на Украйна.