5% мита върху мексиканския внос ще костват поне 400 000 работни места на Щатите

Все още не е ясно дали, ако влязат в сила, предложените от администрацията на президента Доналд Тръмп мита върху вноса от Мексико ще имат очаквания ефект.

Едно обаче е сигурно - те ще засегнат американската икономика. Това смятат експертите от фирма за икономически изследвания, базирана в Тексас.

През миналата седмица стана ясно, че от 10 юни може да влязат в сила тарифи в рамките на 5% върху целия мексикански експорт в Щатите.

Според изчисленията на анализаторите това би струвало 41,5 милиарда долара на американската икономика и би дало резултат в загубата на 400 000 работни места на година, пише сайтът Quartz.

Колко ще струват на GM, Ford и Fiat американските мита върху вноса от Мексико?

Колко ще струват на GM, Ford и Fiat американските мита върху вноса от Мексико?

Тарифи от 25% може да увеличат цената на колите в САЩ с между 1600 и 2400 долара

Най-сериозни съкращения могат да се очакват в търговията, производството, бизнес и здравните услуги, както и при финансовите услуги.

Сметките на тексаската Perryman Group са направени на база допълнителните разходи за компаниите в Щатите и техният ефект върху търсенето и предлагането. Негативният ефект на митата ще е особено тежък за Тексас, тъй като Мексико е най-големият търговски партньор за щата.

По-голямата част от загубите ще са причинени от по-високите цени за вносните стоки, като значителна част от тях ще бъде прехвърлена на крайните клиенти.

Основна причина за по-тежкия ефект върху американската икономика идва от фактът, че Мексико почти не изнася готови продукти за съседката си, а суровини и части, които се влагат в крайни продукти, произвеждани в САЩ.

Ще спъне ли Тръмп американската икономика по пътя ѝ към най-дългата експанзия в историята?

Ще спъне ли Тръмп американската икономика по пътя ѝ към най-дългата експанзия в историята?

Експерти предупреждават, че новите мита срещу Мексико ще усилят несигурността за растежа