Американските компании в автомобилната индустрия ще бъдат изправени пред значителен риск, ако Вашингтон официално въведе мита върху целия мексикански внос.

През миналата седмица стана ясно, че администрацията на президента Доналд Тръмп предлага въвеждането на тарифи от 5 до 25% върху целия импорт от съседната на Щатите държава, ако тя не предприеме мерки за разрешаването на мигрантската криза.

От официалното съобщение, разпространено в петък, стана ясно, че на 10 юни в сила ще влязат 5% тарифи, които постепенно ще се увеличат до 25% през октомври.

Това би било силен удар за индустрията, като според данните на американското министерство на търговията Щатите са внесли 2,66 милиона леки автомобила от съседката си през миналата година. Заедно с това импортът на компоненти и части възлиза на 59,4 милиарда долара.

Изчисления на Deutsche Bank показват, че General Motors, Fiat Chrysler и Ford разчитат на мексиканския внос за съответно 29%, 24% и 17% от частите за производство на техните автомобили.

Ако мита от 5 на сто влязат в сила, това може да означава около 10% спад на приходите на автомобилните доставчици в САЩ. При такива от 25 на сто загубите биха стигнали 50%, предупреждават от Business Insider.

Конкретно за Ford, според изчисленията на Deutsche Bank, максималната тарифа от 25% ще доведе до загуба от 3,3 милиарда долара.

По-високите разходи може да бъдат прехвърлени на крайните потребители, което означава, че те ще платят с между 1600 и 2400 долара повече за автомобил.

Infographic: Mexico Is the Top Source of U.S. Car Imports | Statista You will find more infographics at Statista