Страховете от "прекомерна" инфлация в еврозоната, в ЕС и в цяла Европа са ненужни. Това заяви днес управителят на Европейската централна банка - Габриел Махлуф, цитиран от европейските информационни агенции. Според него, настоящият ценови натиск е временен.

Все по-нарастващите цени отразяват "преходни фактори, които ще изчезнат с течение на времето", смята Махлуф. Той кометира, че в определени вериги на доставки кризата вероятно ще продължи още дълго време.

Инфлацията в еврозоната скочи до 10-годишен връх

Инфлацията в еврозоната скочи до 10-годишен връх

Това определено предизвиква голямо главоболие на ЕЦБ

Данните показват, че инфлацията в еврозоната се е ускорила до 10-годишен връх през август, най-вече заради цените на енергията, които достигнаха сериозни висини. По данни на Евростат потребителските цени в Европейския съюз са се повишили с 3% през август на годишна база, след като през юли вече се бяха повишили с 2,2%. Това бе най-високият процент от ноември 2011-а година насам.

Цените на производителите в ЕС през юли 2021 г. са с 12,2% по-високи от юли 2020 г., потребителските цени в Еврозоната през август са 3% над стойността на индекса година по-рано, при 15,4% поскъпване на енергийните стоки и услуги. Измерваният в Германия индекс отчита ръст от 3,9% на годишна база през август, а освен ефекта на енергийните цени се наблюдава и поскъпване на храните с 4,6%.

Георги Ганев: Инфлацията у нас може да нарасне повече от световната

Георги Ганев: Инфлацията у нас може да нарасне повече от световната

През следващата година показателят може да достигне 4 на сто, смята икономистът

В България индексът на потребителските цени достигна 3% към юли спрямо година по-рано, но трябва да се отчете, че у нас пандемията само прекъсна вече започнала отчетлива тенденция от средата на 2018-а година.

Това проявление на инфлацията изглежда успешно насочва по-сериозно внимание към негативните въздействия от паралелно провежданите монетарни политики на нулеви и отрицателни лихви, съчетани с количествени улеснения и високи бюджетни дефицити, за продължаването и разширяването на които от повечето правителства пандемията предложи удобно извинение.