Накъдето и да се обърнете, заглавията на международните медии са фокусирани върху бързия растеж на цените на суровините и стоките.

От една страна са суровините, които стават все по-горещи за инвеститорите след повишаването на активността в икономиката. Стойността на дървесината стига исторически стойности в резултат на бума в строителството. Цените на медта и стоманата също достигат рекорди.

Селскостопанските продукти също не правят изключение. Царевицата не е била толкова скъпа от 2012 година, а същото се случва и със соята.

В резултат на това и гигантите в производството на потребителски стоки повишават цените си. Kimberky-Clark и Procter & Gamble предупреждават клиентите си, че предлаганите от тях продукти ще станат по-скъпи скоро. Междувременно недостигът на чипове ще донесе повишаване на стойността на автомобилите, както и на потребителската електроника и бялата техника.

Procter & Gamble повишава цените на продуктите си

Една от най-големите компании за потребителски стоки в света започва увеличение на цените

Разходите за суровини и транспорт растат - заедно с опасенията от висока инфлация

На фона на тази ситуация не само потребителите са засегнати, но анализаторите и инвеститорите са притеснени от това дали тенденцията ще има краткосрочен ефект заради възстановяването от икономическия шок след пандемията или ще се превърне в по-дългосрочна тенденция.

А отговорът на този въпрос би имал огромни последствия за финансовите пазари. Ако централната банка на най-голямата икономика в света - САЩ, възприеме, че има реален проблем с инфлацията, това може да даде резултат в повишаването на лихвените проценти или спиране на изкупуването на облигации по-рано от очакваното.

Цената на царевицата удари 8-годишен рекорд

Цената на царевицата удари 8-годишен рекорд

Това със сигурност е лоша новина за всички потребители

Засега от Федералния резерв очакват пика в инфлацията да бъде временен. "Епизод на единично покачване на инфлацията след отварянето на икономиката не е същото нещо, като това да има постоянно висока инфлация година след година", коментира през миналия месец ръководителя на ФЕД Дфером Пауъл. "Работа на Федералния резерв е да гарантира, че това няма да се случи", допълни тогава той.

Повечето икономисти споделят това мнение, въпреки че са наясно с факта, че световната икономика се намира в безпрецедентен период. В доклад, публикуван в края на миналата седмица, водещи експерти, като Лоубърс Бол от университета "Джонс Хопкинс" и главния икономист на Международния валутен фонд Гита Гопинат, се посочва, че те очакват "ограничено и временно покачване на инфлацията".

Медта счупи ценови рекорд от 2011 година

Медта счупи ценови рекорд от 2011 година

По-евтиният долар прави стоките, включително металите, по-достъпни за търговците

В допълнение те посочват, че предложенията за мащабни инвестиции в областта на инфраструктурата, пазара на труда и здравеопазването трябва да бъдат гледани внимателно. Независимо от това те са убедени, че те не са толкова голям риск, след като ще бъдат разпределени през дълъг период от време, а част от тях ще бъде компенсирана с промени в данъчната политика. По тяхната оценка това ограничава опасността от прегряване на икономиката.