Въпреки изключително високите цени на втечнения природен газ в света, най-големите търговци в света претърпяха загуби за стотици милиони щатски долари през последните месеци поради простата причина, че производствените прекъсвания намалиха доставките на товари.

Това принуди търговците да си набавят по-скъп LNG, за да изпълняват поръчки. Водещите търговци на втечнен природен газ, някои от които са и най-големите международни енергийни компании, реализираха по-ниски печалби в подразделенията за търговия с газ през второто тримесечие в сравнение с "изключително силното" първо тримесечие. Това обявиха гиганти като Shell, BP и TotalEnergies.

Гигантите обаче не определиха количествено въздействието на намалените доставки на втечнен природен газ, произтичащи най-вече от прекъсването на LNG в американската компания Freeport в Съединените щати в началото на юни. Източници от индустрията споделят пред Reuters, че загубите от удара от прекъсването на Freeport LNG за BP е надхвърлил 500 милиона долара.

Европа очаква да получи плаващи LNG терминали до няколко месеца

Европа очаква да получи плаващи LNG терминали до няколко месеца

В опит да намали зависимостта си от руски газ

Freeport LNG отговаря за около 20% от общия капацитет за износ на LNG на Съединените щати и има капацитет да обработва огромни количества газ на ден. Според Freeport LNG това е седмото по големина съоръжение за втечнени газ в света и второто по големина в Съединените щати.

Междувременно Shell обяви, че обемите на продажбите на LNG са спаднали от 18,29 милиона тона през първото тримесечие до 15,21 милиона тона през второто тримесечие.

Tota lEnergies обяви, че средната продажна цена на LNG е повече от два пъти по-висока от същия период през 2021 г. Компанията обяви, че LNG операциите ще бъдат засегнати от прекъсването на Freeport LNG през третото тримесечие.

Най-големият износител на LNG в света Австралия е на ръба на газова криза

Най-големият износител на LNG в света е на ръба на газова криза

Това е голямо изпитание за новоизбраното правителство на страната

Замяната на товари от Freeport с други, доставени на спот пазара, ще струва скъпо казва изпълнителният директор на TotalEnergies Патрик Пуяне. TotalEnergies получи 2 товара през второто тримесечие и "има 8 липсващи товара за следващото тримесечие. Така че ще се наложи да заменим тези товари на спот пазара на по-висока цена".

Турция получи заем от Deutsche Bank от $929 милиона за покупка на LNG

Турция получи заем от Deutsche Bank от $929 милиона за покупка на LNG

Заемът идва в решаващ момент за държавната газова компания