Цените на жилищата във Великобритания се повишиха повече от очакваното през месец ноември. Това показват данни на ипотечния кредитор Nationwide, представени от Reuters.

Спрямо резултатите може да се направи обосновано предположение, че предстоящите парламентарни изброи на Острова през следващия месец не оказват допълнителен натиск върху пазара, който обаче остава бавен.

В сравнение с месец ноември 2018 година цените на жилищата са се повишили с 0,8%. Настоящото увеличение е най-голямо такова от месец април тази година, съобщиха кредиторите.

Според анкета на икономисти от Reuters увеличението е с 0,2%.

Въпреки това данните регистрират 12-и пореден месец на ръст от под 1% на годишна база. За сравнение - печалбите преди референдума за Brexit през 2016 година бяха около 5%.

Само през ноември цените на жилищата се повишиха с 0,5%, а средната прогноза в анкетата беше за увеличение с 0,1%.

Неяснотата около Brexit смъква цените на жилищата във Великобритания

Неяснотата около Brexit смъква цените на жилищата във Великобритания

Прогнозите варират от -3% до замръзяване на цените

Главният икономист на Nationwide Робърт Гарднър заяви, че британският пазар на жилища обикновено показва малка колебливост по време на изборите.

"Правилно или погрешно, за повечето купувачи на жилища изборите не са първото нещо в главата им, докато купуват или продават имот", обяснява Гарднър.

На 12 декември във Великобритания ще се проведат национални парламентарни избори. Те бяха свикани от премиера Борис Джонсън в опит да прекъсне безизходицата в парламента около Brexit. След като британците решиха да напуснат ЕС, икономиката на Острова затъна в несигурност, която вече трае от почти три години и половина.

Евтините жилища от товарни контейнери стигнаха и Великобритания

Евтините жилища от товарни контейнери стигнаха и Великобритания

Там ще може да се живее под наем срещу 300 паунда при средни цени на пазара от 600 паунда