Светът върви към производство на все по-голямо количество чиста енергия, на фона на целите за намаляване на негативните последствия от глобалното затопляне. Не само, че се проектират и изграждат нови огромни проекти, но се мисли и как да се използват стари съоръжения, които да бъдат преоборудвани и използвани за тези цели.

Един такъв случай е американската фабрика Sparrows Point Steel, за която Морската администрация на Министерството на транспорта на САЩ отпусна 47,4 милиона долара, за да се смени предназначението й.

Най-големият офшорен вятърен парк в света заработи, ще може да захранва до 6 милиона домакинства

Най-големият офшорен вятърен парк в света заработи, ще може да захранва до 6 милиона домакинства

Проектът се разработва в три фази и ще има общ капацитет от 3,6 гигавата

Sparrows Point Steel, някога е била Bethlehem Steel - най-големият производител на стомана в света - през 50-те години на миналия век, който е давал работа на 30 000 работници на мястото. Намира се на близо до пристанището на най-големия град в щата Мериленд Балтимор.

Снимка 641460

Източник: iStock

Bethlehem Steel е основана през 1887 г. Сривът на стоманодобивната индустрия в САЩ обаче доведе до фалит на завода и беше затворен за постоянно през 2012 г.

"Зелени заедно"

е общ проект на Money.bg и Webcafe.bg, който обръща внимание на екологичните тенденции - както в ежедневието на всеки от нас, така и в бизнеса.

Научете повече тук:

zelenizaedno.bg

Според властите сега, чрез Закона за инфраструктурните инвестиции и работните места и Закона за намаляване на инфлацията, работните места в производството обратно в САЩ и в частност в Мериленд се връщат и тази инвестиция ще помогне на Балтимор да се превърне конкурентен производствен център за офшорна вятърна енергия и водеща дестинация за чиста енергия.

Вероятно Point Steel Mill няма да бъде толкова голям, колкото своя предшественик, но пък ще е много по-устойчив от него.

"Зелени заедно" показва добрите примери и важните съвети - всичко, което трябва да знаем по пътя към по-природосъобразно съществуване, работа и правене на бизнес. Проектът се осъществява с подкрепата на Кауфланд България, UniCredit Bulbank, Cargotec, RÖFIX, Insaoil, GreenPoint Logistics, Toki.bg, Инвестбанк, Hitachi Energy.