Разположена край бреговете на североизточна Англия в Северно море, вятърният парк Dogger Bank - проект, описан като "най-голямата офшорна вятърна ферма в света" произведе първата си мощност.

Проектът се разработва в три фази - A, B и C - и ще има общ капацитет от 3,6 гигавата, след като бъде изцяло пуснат в експлоатация.

"Енергията от първата офшорна вятърна турбина вече се предава към националната мрежа на Обединеното кралство посредством преносната система за постоянен ток с високо напрежение на Dogger Bank", се казва в съобщение на компанията.

"Зелени заедно"

е общ проект на Money.bg и Webcafe.bg, който обръща внимание на екологичните тенденции - както в ежедневието на всеки от нас, така и в бизнеса.

Научете повече тук:

zelenizaedno.bg

Проектът е значителен - смята се, че ще може да захранва до 6 милиона домакинства годишно. Dogger Bank използва турбините Haliade-X на GE Vernova, чиито лопатки имат с размери около 107 метра.

Най-големият плаващ вятърен парк в света заработи

Най-големият плаващ вятърен парк в света заработи

Hywind Tampen се намира на около 140 километра от бреговете на Норвегия

Dogger Bank е съвместно партньорство между компаниите SSE Renewables, Equinor и Vårgrоnn, които притежават съответно дялове от 40%, 40% и 20%.

Equinor е норвежка компания, която е по-известна с производството си на нефт и газ, но участва и в проекти за производство на вятърна енергия като Dogger Bank и Hywind Tampen.

Според изявление на главният изпълнителен директор Алистър Филипс-Дейвис Dogger Bank трябва да "осигури значителен тласък на енергийната сигурност на Обединеното кралство". По думите му на енергийните кризи трябва да се реагира по по такъв начин.

Обединеното кралство има сериозен офшорен вятърен сектор, заради по-благоприятните условия за това. Според Международната търговска администрация на правителството на САЩ характеристики като добра скорост на вятъра, дълга брегова линия и "сравнително плитко морско дъно" са само част от добрите условия за развитие.

Основните офшорни вятърни паркове край Обединеното кралство включват Hornsea 2- съоръжение със 165 турбини, което може да се похвали с капацитет над 1,3 GW. Спред определение на датската компания Orsted това е "най-голямата инсталирана вятърен парк в света".

Компаниите, които си партнират в проекта Dogger Bank многократно са я наричали "най-голямата офшорна вятърна ферма в света", но според изявлението от тази седмица паркът се споменава като "най-голямата в света офшорна вятърна ферма в процес на изграждане". Това идва да покаже, че още е необходима значителна работа, преди завършването на проекта.

От другата страна на океана САЩ трябва да направят още много, за да настигнат страни като Обединеното кралство. Но има редица фактори създават предизвикателна среда за развитието на сектора там. Първият офшорен вятърен парк в Америка - Block Island започна търговски операции едва в края на 2016 г., с 30-мегавата капацитет, въпреки че САЩ планират да увеличат капацитета си за офшорна вятърна енергия през следващите години.

През ноември 2021 г. беше направена първата копка на Vineyard Wind 1.

"Зелени заедно" показва добрите примери и важните съвети - всичко, което трябва да знаем по пътя към по-природосъобразно съществуване, работа и правене на бизнес. Проектът се осъществява с подкрепата на Кауфланд България, UniCredit Bulbank, Cargotec, RÖFIX, Insaoil, GreenPoint Logistics, Toki.bg, Инвестбанк, BILLA България.