Италия трябва да преквалифицира работниците, ако иска да се възстанови от щетите, нанесени на пазара на труда от пандемията от коронавирус, заяви Андреа Малакрида, ръководител на италианското подразделение на компанията Adecco.

От работна сила от около 23 милиона в Италия, около 3 милиона няма да се върнат на работа, особено в сектори като туризъм, развлечения и други области, силно засегнати от блокирането на бизнеса, заяви Андреа Малакрида. Adecco има 350 офиса на полуострова.

"Това беше лош период за временната заетост. Важното е да преквалифицираме хората, да създаваме нови умения, за да заменим работните места, които няма да се "върнат". Досега правителството не е направило достатъчно на този фронт и това може да ни преследва в бъдеще", заяви Андреа Малакрида, цитирана от Bloomberg.

Италия e един от епицентрове на вируса в Европа. Блокирането там започна в края на февруари и се разпространи в цялата страна в началото на март. Правителството започна да облекчава ограниченията си от миналия месец. Закриването на много бизнеси доведе до 5,3% спад на брутния вътрешен продукт през първото тримесечие и се очаква далеч по-дълбок спад през следващите три месеца.

"Ще има някои нови работни места, например хора, които измерват телесната температура, уверяват се, че останалите следват указанията за предпазване от зарази и др.", каза изпълнителният директор на Adecco Group Италия. "В някои области има ръст, като онлайн търговията и разбира се доставките от всякакъв вид."

Според Bank of Italy икономиката може да се свие между 9,2% и 13,1% през тази година. От март правителството прие два пакета стимули на стойност 75 милиарда евро, които да подкрепят бизнеса и работниците, засегнати от пандемията.

"Има случаи, когато цифровизацията е намалила обема на работната сила. Хората разбират, че дейностите, извършвани в офиси, могат да се извършват дистанционно или че клас от 12 души може да се превърне в клас от 50 онлайн и съответно се съкращават служители, или може би вече не нужно наемането на огромни офисни помещения, а само на един етаж. Това са промени, които могат да бъдат трайни", заяви още Малакрида.

Защо безработицата все още е трагично тежка?

Защо безработицата все още е трагично тежка?

Данните за миналия месец едва ли показват действителната картинка на пазара на труда