Поскъпването на долара, подхранено от очакванията за затягане на паричната политика в Съединените американски щати, нанесе удар по валутите на икономики, които са нетни вносители на енергия като Турция, Бразилия и Южна Корея, увеличавайки натиска от високите цени на петрола, пише Nikkei.

Турската лира продължава да губи срещу долара, а южнокорейският вон удари 15-месечно дъно. Гуверньорът на централната банка на Корея Лий Жу Йеол даде индикация за възможна намеса, с която да подкрепи валутата.

По-слабите валути рискуват да засегнат тези икономики, тъй като цените на вноса расте. Така ралито на долара и петрола се превръщат в риск за световната икономика, заедно с несигурността около растежа на Китай.

Очакванията за растеж на лихвите в САЩ подкрепят американската валута. Смята се, че Федералният резерв ще побърза с хода заради прогнозите за задържане на високите нива на инфлация. С това доходността по десетгодишния дълг временно се покачи до почти 1,6 процента - най-високото ниво от четири месеца насам.

В същото време Русия, Канада и Австралия, които са богати на ресурси, отчитат засилване на валутите си.

Слабостта на валутите води до изтегляне на средства от тези икономики и засилва тежестта на деноминирания в долари дълг. Бразилия и Южна Африка също отчитат поевтиняване на реала и ранда, съответно, и се смятат за част от "крехките пет" - икономики, които зависят твърде много от преките чуждестранни инвестиции, което ги прави уязвими от външни шокове. В тази група влизат и Индия, Индонезия и Турция.

За централните банки това представлява дилема. Банката на Корея повиши лихвите през август, но това не успя да спре обезценяването на вона.

Междувременно, знаците, че икономическото възстановяване в Китай се забавя, носи лоша новина за икономиките, които зависят от този пазар. И по-слабото търсене от Поднебесната империя засяга валутите на държави като Южна Африка, за които Китай е топ дестинация за износ.