Паундът, който е като барометър за пазарите през четирите години от референдума за Brexit, вероятно ще загуби 5% от стойността си, ако Великобритания и Европейският съюз не успеят да постигнат търговско споразумение.

Валутата може да падне до 1,25 долара до средата на следващата година, сочи проучване на Bloomberg, което изследва и изострянето на икономическите щети от пандемията на коронавируса.

"Сценарият за излизане без сделка все още включва значителен спад в стойността на паунда, тъй като крехката британска икономика преживява поредния шок, който не може да бъде посрещнат с широкообхватни мерки за фискални стимули и вероятно ще включва отрицателни ставки от Банката на Англия", коментира за агенцията Саймън Харви, валутен анализатор в Monex Europe.

Напускането на блока без никакво търговско споразумение би довело до допълнителни трудности за бизнеса под формата на нови търговски бариери и мита. Икономиката на Великобритания вече е под напрежение, като растежът е дори по-нисък от нивата преди кризата в сравнение с всяка друга икономика от страните в Г-7.

Великобритания записа 15,5% ръст на икономиката, но прогнозата е мрачна

Великобритания записа 15,5% ръст на икономиката, но прогнозата е мрачна

БВП на страната все още е с 8,2% по-малък спрямо началото на кризата

Все пак проучването сега очертава по-малко песимистични резултати спрямо данни от подобно изследване, проведено през юни, когато респондентите очакват паунда да спадне до 1,18 долара, ако не се стигне до сделка. Проучване през август 2019 година прогнозира, че валутата ще спадне до 1,10 долара, което потенциално ще бъде най-слабата стойност на паунда от повече от три десетилетия.

Въпреки това изглежда инвеститорите във валутата съумяват да сдържат нервите си. Досега стойността на паунда беше повишена с около 2% през това тримесечие, макар и времето на правителството да сключи сделка с ЕС да изтича на 31 декември.

Изглежда, че сделката между двете страни все още е основният сценарии, като 70% участниците в анализа очакват да се стигне до някаква форма на споразумение. Ако това се случи, валутата може да се повиши с още 2,5% до 1,35 долара - ниво, което не е достигнато от края на 2019 година досега. Увеличението обаче може да бъде и сравнително приглушено.

Великобритания не е готова за Brexit. А новият локдаун ще бъде фатален бизнеса

Великобритания не е готова за Brexit. А новият локдаун ще бъде фатален бизнеса

Сценариите за изгодно излизане от единния пазар на ЕС стават все по-трудни заради пандемията

Евентуалната търговска сделка трябва да бъде възможно най-опростена, особено предвид рязкото икономическо влошаване, причинено от шока от Covid-19, обяснява валутният анализатор в MUFG Лий Хардман. "Ефективните ваксини срещу коронавируса могат да се окажат по-важни за определянето на това дали печалбите от паунда могат да бъдат поддържани през 2021 година", допълва той.

Сред респондентите в проучването на Bloomberg са Canadian Imperial Bank of Commerce, Commerzbank AG, Credit Agricole SA, Deutsche Bank, Monex Europe, MUFG Bank, Rabobank, Royal Bank of Canada и Saxo Bank.