Енергийната криза се задълбочава, което увеличава натиска върху суровините. Енергоемки сектори, в които се включват суровини като стомана, торове и алуминий, най-широко използваният неблагороден метал, са принудени да затворят фабрики или да прехвърлят растящите разходи. При материалите, които са от решаващо значение за батериите на електромобилите и генерирането на слънчева енергия, също се усеща напрежение.

Това може да окаже допълнителен натиск върху домакинствата, които са изправени пред най-лошата криза при разходите за живот от десетилетия.

Ето какви са проблемите различните сектори на суровините досега:

Индустриални метали

Европа вече е загубила около половината от капацитета си за топене на цинк и алуминий през изминалата година, а други заводи също ще бъдат затворени.

Тази седмица Norsk Hydro обяви, че планира да затвори завод за топене на алуминий в Словакия в края на септември заради скок на цените на електроенергията, а Nyrstar обяви, че ще спре топлинното съоръжение Budel в Холандия. При невероятно ниски запаси на местна борса, това може да доведе до по-голяма зависимост от вноса за задоволяване на търсенето, пише Bloomberg.

Секторът е засегнат и в китайския Съчуан, една от най-населените провинции на страната, и където сушата ограничава производството на хидроенергия. Това принуди топили ното предприятие Henan Zhongfu Industry Co. да спре производството за една седмица за някои единици там.

Американските доставчици също страдат. Големият производител на алуминий Century Aluminium обяви по-рано тази година заяви, че спира своя завод в Кентъки, след като разходите за енергия достигнаха точката, в която е нерентабилно да се управлява.

Стомана

Спирането на електрозахранването в китайския Съчуан засегна над 70% от местните стоманодобивни заводи или чрез спиране на производството, или чрез ограничения. Това оказва натиск върху цените на желязната руда, използвана за производството на стомана.

British Steel е сред фирмите в тежката промишленост, която повиши цените на фона на рязко нарастващите разходи за енергия. Въпреки че това даваше резултата в миналото поради силата на европейската строителна индустрия, този път ще бъде по-голямо предизвикателство, тъй като по-слабата икономика намалява перспективите за търсене.

Най-малко две стоманодобивни фабрики в САЩ започнаха да спират някои операции, за да намалят разходите за енергия.

Зелени метали

Енергийната криза в Китай ще принуди сектора на производство на батерии да се подготви за по-високи разходи за ключови материали като литий. Съчуан отговаря за над една пета от химическото производство на литий в Китай през миналата година, според BloombergNEF, анализаторите очакват цените да се покачат в краткосрочен план.

Провинцията е важна и за производството на полисилиций, използван в слънчеви панели. Цената на металния силиций, който също се използва във всяка една електроника, от компютърни чипове до автомобили, скочи с 12% само за седмица.

Торове

Европейските компании за торове разчитат на газ за производството на важни хранителни вещества и отново трябва да ограничат дейността си. Подобно нещо се случва в Китай. На Фермерите ще им се наложи да използват по-малко торове, поради по-малката наличност, рискувайки да получат по-малки реколти.

Смята се, че най-малко една четвърт от европейския капацитет за азотни торове вече е загубен и Международната асоциация за торове прогнозира, че глобалното използване ще спадне най-много от 2008 г. през следващия сезон.

Захар

Европейският захарен гигант Suedzucker обяви, че има планове за преминаване от газ към други енергийни източници, ако Русия спре потоците. По думите на анализаторите това може да е скъп процес и да означава още по-скъпа захар за потребителите, което допълнително увеличава сметките за хранителни стоки, които скочиха, след като световните цени на храните достигнаха рекордни нива.