Петролните котировки нарастват умерено в петък сутринта, като се възстановяват слабо след поредица от спадове, продължили пет поредни сесии.

Цената на февруарските фючърси за сорта Brent на лондонската борса ICE Futures към 9:12 часа българско време е $76,56 за барел, което е с $0,41 (0,71%) повече от края на предходната сесия. В резултат на търговията в четвъртък тези контракти поевтиняха с $1,02 (1,3%) до $76,15 за барел.

В същото време януарските фючърси за американския еталон WTI при електронната търговия на Нюйоркската стокова борса (NYMEX) се търгуват по 72,06 долара за барел, което е с 0,60 долара по-високо от крайната цена на вчерашната сесия. Вчера тези договори поевтиняха с $0,55 (0,8%), до $71,46 за барел.

В четвъртък Brent приключи търговията на най-ниското си ниво от 24 декември миналата година, а WTI - от 21 декември, сочат данните на Dow Jones Market Data.

Инвеститорите все още оценяват възможното въздействие на тавана върху цените на руския петрол и перспективите за глобалното търсене на гориво, пише MarketWatch.

Търговците обръщат все повече внимание на търсенето, след като ОПЕК+ реши да не променя квотите за производство през миналия уикенд, каза Тайлър Ричи от Sevens Report Research.

В допълнение, доклад на Министерството на енергетиката на САЩ, публикуван в сряда, отчита значително намаляване на запасите от петрол и значително увеличение на запасите от бензин и дестилат. Това показва известно отслабване на потребителското търсене с наближаването на края на годината, добави експертът.

Известна подкрепа за цените на петрола оказват новините за спирането на работата на американския петролопровод Keystone с капацитет 610 хил. барела на ден поради изтичане на петрол в щата Небраска.

"Това е критичен източник на суровина за рафинериите на Мексиканския залив и петролът ще бъде поддържан, докато проблемът не бъде решен", пишат анализаторите на StoneX.