Петролните цени показват слаб ръст в сряда сутринта след спада предния ден, причинен от оптимизма относно иранската ядрена сделка.

Към 9:15 часа българско време цената на августовските фючърси за сорта Brent на лондонската борса ICE Futures е $121,46 за барел, което е $0,29 повече от края на предишната сесия. В резултат на търговията във вторник тези контракти поевтиняха с $1,1 (0,9%) до $121,17 за барел.

Цената на юлските фючърсите за американския еталон WTI при електронна търговия на Нюйоркската стокова борса (NYMEX) всъщото време е $119,20 за барел, което е $0,27 по-скъпо от крайната стойност на вчерашната сесия. Във вторник цената на тези договори падна с 2 долара (1,7%) до 118,93 долара за барел.

Иранските власти смятат, че преговорите за възраждането на ядреното споразумение от 2015 г. могат да бъдат успешни, пише The Times of Israel. Сключването на споразумението може да доведе до облекчаване на санкциите и увеличаване на доставките на ирански петрол на световния пазар.

Междувременно ОПЕК се придържа към прогнозата си, че световното търсене на петрол ще надхвърли през 2022 нивата отпреди пандемията г., но вижда забавяне на растежа на търсенето през следващата година, тъй като нарастващите цени на петрола спомагат за увеличаване на инфлацията и действат като пречка за световната икономика.

Междувременно Министерството на финансите на САЩ удължи до началото на декември валидността на общия лиценз, който позволява да се извършват операции по енергийно финансиране с руски структури, попаднали под санкциите на САЩ.

Понятието "енергия" за целите на този лиценз включва както добив/транспорт/втечняване на нефт или газ, така и производството на други енергийни източници, включително въглища, уран и възобновяеми енергийни източници.

Американският петролен институт (API) съобщи снощи, че стоковите запаси от петрол в САЩ са се увеличили със 736 000 барела миналата седмица. Официалните данни на Министерството на енергетиката ще бъдат публикувани по-късно в сряда. Анализатори, анкетирани от Trading Economics, очакват те да покажат намаление на запасите с 1,2 милиона барела.