Цените на петрола се покачват в петък сутринта след решението на ОПЕК + да продължи да увеличава производството в съответствие с предварително договорения план. А той предвижда добивът да се повиши с 400 хиляди барела на ден през януари.

Алиансът на страните производителки на петрол обаче запази възможността да промени това решение по всяко време, отбелязвайки високата пазарна несигурност, свързана с идентифицирането на нов щам на коронавирус "Омикрон" и потенциалното въздействие на разпространението му върху търсенето на петрол. В прессъобщение, публикувано след срещата на министрите на ОПЕК+, се отбелязва, че "заседанието не е закрито".

"Въпреки че ОПЕК+ изненада участниците на пазара, като реши допълнително да увеличи производството в съответствие с предварително договорения план, търговците изглеждат доволни, че алиансът е готов да сглоби и коригира производството, ако е необходимо", каза Уорън Патерсън, анализатор в ING Groep NV.

"Такова решение ще даде на пакта ОПЕК + допълнително време да оцени потенциалното въздействие на новия щам COVID-19 върху петролния пазар и в същото време САЩ, които призоваха групата да увеличи производството, ще бъдат доволни", цитира експерта Bloomberg.

Цената на февруарските фючърси за сорта Brent на лондонската фондова борса ICE Futures към 9:14 ч. българско време е 70,90 долара за барел, което е с 1,23 долара повече от края на предишната сесия. В резултат на търговията в четвъртък тези контракти поскъпнаха с $0,8 (1,2%) - до $69,67 за барел.

В същото време януарските фючърси за американския еталон WTI при електронна търговия на Нюйоркската търговска борса (NYMEX) се търгуват с 1,20 долара по-скъпо - до 67,70 долара за барел. До приключването на сесията вчера стойността на тези договори нарасна с $0,93 (1,4%) и възлезе на $66,5 за барел.