Цени на петрола от референтните световни марки се успокояват в сряда сутринта, след като достигнаха седмични върхове предишния ден. Тази тенденция е причинена от опасения от прекъсване на доставките поради земетресение в Турция и надеждите за възстановяване на търсенето в Китай.

Априлските фючърси за сорта Brent на лондонската борса ICE Futures към 9:15 часа българско време се продават по е 83,48 долара за барел, което е с 0,21 долара по-малко от края на предходната сесия. В резултат на търговията във вторник тези контракти поскъпнаха с $2,7, до $83,69 за барел.

Цената на мартенските фючърси за американския еталон WTI при електронната търговия на Нюйоркската стокова борса (NYMEX) към същия момент е 77,24 долара за барел, което е с 0,10 долара по-високо от крайната стойност от предходната сесия. Ден по-рано котировките скочиха с $3,03 (4,1%) до $77,14 за барел, най-високата цена от 31 януари.

Както беше съобщено, работата на турския петролен терминал Джейхан беше спряна след земетресението, което отне живота на повече от 8 хиляди души в Турция и Сирия.

Освен това пазарът продължава да оценява думите на ръководителя на Международната агенция по енергетика (МАЕ) Фатих Бирол, че възстановяването на китайската икономика може да върви по-бързо от очакваното, което от своя страна ще доведе до глобално увеличение на търсенето на петрол и LNG.

Междувременно данните на Американския петролен институт (API), публикувани в нощта на вторник срещу сряда, показват намаление на търговските резерви в САЩ за седмицата, приключила на 3 февруари, с 2,18 милиона барела.

Официалният доклад за енергийните запаси на САЩ ще бъде публикуван по-късно в сряда. Анализаторите, анкетирани от Trading Economics, очакват средно увеличение на стоковите петролните резерви с около 2,5 милиона барела.

Министерството на енергетиката на САЩ повиши прогнозата за производството на петрол в страната (с изключение на други течни въглеводороди) за 2023 г. от 12,41 милиона барела на ден до 12,49 милиона барела на ден. Прогнозното число е с 0,59 милиона барела дневно от резултата за 2022 г. - 11,9 милиона барела.

Новата прогноза също така е с почти 200 000 барела на ден по-висока от средния годишен рекорд за добив на петрол в САЩ, който беше поставен през 2019 г. - 12,3 милиона барела на ден. Министестовото също така намали прогнозата си за производство за 2024 г. от 12,81 милиона барела на ден на 12,65 милиона барела на денонощие.