Цените на петрола днес растат, възстановявайки част от загубите, понесени в предишната търговска сесия. Но този ръст, най-вероятно, ще бъде ограничен, поради  усилващите се опасения, че глобалното пренасищане  на пазара се запазва.

Сутринта фючърсите за сорта Brent поскъпнаха с 1,15 процента до $46,79 за барел. Котировките за американския еталон WTI в същото време се търгуват около нивото $45,34 за барел, с 1,32 процента повече от цената при закриването във  вчерашните борсови търгове.

Песимистичната оценка на Международната агенция за енергетика, публикувана вчера, предизвика спад в цените на петрола около 4 процента.

Пренасищанате с петрол на световните пазари не се съкращава и се превръща в основен сдържащ фактор за цените на черното злато. Независимо от силно увеличеното търсене в някои региони, намаляването на добива в ОПЕК, запасите от суровината в света са до максимално от 2009 г. равнище, констатира МАЕ.

През миналата седмица запасите от петрол В САЩ са се намалили не така силно, както очакваха анализаторите. В същото време запасите от бензин и другите петролни дестилати са нараснали до максимум от януари насам.

Управлението за енергийна информация на САЩ (EIA), отбелязва неочаквано ниското търсене на горива в началото на летния сезон, когато се очаква рязко увеличаване на пътуванията, особено на фона на ниските цени.