евруарските фючърси за сорта Brent днес сутринта ( 9,25 ч. българско време) поевтиняха на лондонската борса ICE Futures с 0,24 долара, до 50,52 долара за барел. На 16 декември тези контракти поскъпнаха с 0,47 долара - до 50,76 долара за барел, максимум от 4 март.

В същото време януарските фючърси за американския еталон WTI при електронната търговия на Нюйоркската стокова борса (NYMEX) спадат с 0,21 долара до 47,41 долара за барел. По време на предишната сесия те се вдигнаха с 0,63 долара - до 47,62 долара за барел, което е най-високата им стойност от 26 февруари.

Американското министерство на енергетиката ще публикува официални данни за енергийните резерви на страната по-късно в сряда. Експертите, интервюирани от S&P Global Platts, очакват средно спад в запасите от петрол до края на седмицата, приключила на 11 ноември, с 1,9 милиона барела. Запасите от бензин в САЩ се очаква да се увеличат с 2,6 милиона барела, а на дестилатите - с 1,1 милиона барела.

Очакванията за бързо възстановяване на търсенето на петрол след масовите ваксинации срещу COVID-19 доведоха до значително покачване на цените на петрола през последните седмици. Пазарът обаче все още трябва да преодолее редица предизвикателства в краткосрочен план - от нарастването на коронавирусна инфекция в няколко региона, до увеличаването на производството на OPEC +, отбелязва Bloomberg.