Цените на петрола се покачват динамично в понеделник, фокусът на вниманието на търговците отново се измести към ситуацията с пандемията от COVID-19 в света след премахването на заплахата от ураган за добива на суровината в САЩ.

Ноемврийските фючърси за сорта Brent днес сутринта поскъпнаха на борсата ICE Futures в Лондон с $1,14, до $ 46,19 за барел. 

В същото време октомврийските фючърси за американския еталон WTI се вдигат при електронната търговия на Нюйоркската стокова борса (NYMEX) с 0,14 долара , до $ 43,11 за барел. По време на предходната сесия те се понижиха с $0,07 (0,2%).

Като цяло през миналата седмица цената на Brent се повиши с 1.6%, а на WTI - с 1.5%.

"Перспективите за петролния пазар остават положителни, но е по-вероятно да наблюдаваме бавно възстановяване, отколкото бърз растеж, тъй като опасенията за търсенето продължават", заяви Джефри Халей, анализатор за Азиатско-Тихоокеанския регион в Oanda.

"Във всяка страна, която започна да се отваря след карантинните мерки, виждаме връщането на коронавируса", - цитира експертът Bloomberg.

Общият брой на случаите на COVID-19 в света вече е надхвърлил 25,2 милиона, броят на смъртните случаи е 850 хиляди. Индия бързо се превръща в епицентър на пандемията с третия по големина брой смъртни случаи. В САЩ броят на заразите се приближава до 6 милиона.

Данните на американската компания за петролни услуги Baker Hughes, публикувани миналия петък, сочат спад на сондажната активност в САЩ. Броят на действащите инсталации за производство на нефт в САЩ намалява с три единици за седмица - до 180.