Пазарът на луксозни ваканционни жилища в Гърция се превръща в новата гореща точка за богаташите на планетата. И то по време на криза.

Южната ни съседка се е появила на радарите на лицата в класациите на Forbes за най-заможни хора, обясняват специалисти по имотни сделки пред местното издание Kathimerini. Още по-интересното е, че това се случва, докато пандемията продължава и въпреки последиците за глобалната икономика.

Саввас Саваидис - главен изпълнителен директор на Greece Sotheby's International Realty, гръцкият клон на най-голямата агенция за продажба на луксозни имоти - коментира, че за периода от 1 до 25 май компанията е регистрирала цели 53,5% ръст на интереса към закупуването на луксозни ваканционни жилища в Гърция на годишна база.

Надежда за туризма в Гърция: Телефоните в хотелите започнаха да звънят

Надежда за туризма в Гърция: Телефоните в хотелите започнаха да звънят

Южната ни съседка може да се окаже сред най-предпочитаните туристически дестинации в Европа това лято

Гигантът за луксозни имоти отчита годишен оборот от продажби от над 90 милиарда евро и разполага с 1 000 клона в 71 държави, в които работят над 24 000 имотни консултанти.

Според Саваидис пандемията не само не е успяла да затрудни търсенето в Гърция, както се е очаквало, но всъщност е и засилила интереса благодарение на успешното управление на кризата в здравеопазването в страната. По думите му като цяло купувачите в тази конкретна категория са успели да увеличат доходите си заради инвестиционните си портфолиа, включващи множество технологични предприятия, които се възползваха значително от услуги, спомагащи за работенето от дома.

"Това, което тези инвеститори винаги са търсили, още повече днес заради пандемията, е неприкосновеност на личния живот и сигурност. В Гърция това се предлага в изобилие - имотите са разположени на големи парцели или в изолирани райони и определено не са в големите ваканционни селища, както е в други региони в Средиземноморието като Испания или на юг от Франция", обяснява Саввайдис.

Гърция прави първа стъпка към проекта за Атинската Ривиера за €8 милиарда

Гърция прави първа стъпка към проекта за Атинската Ривиера за €8 милиарда

Властите в страната издадоха разрешение за събарянето на сградите на старото летище Elliniko

В този контекст данните на Sotheby показват, че броят на посетителите на гръцките уебсайтове за луксозни недвижими имоти е нараснал в сравнение с 2019 година, като се очаква през следващите няколко години пазарът да привлече над 120 000 потенциални инвеститори.

По данни на компанията друга важна особеност е, че тази година богаташите се интересуват от имоти, които са с над 25% по-скъпи от миналогодишните, или възлизащи на обща стойност около 3,11 милиона евро.