Международната рейтингова агенция Moody's Investors Service съобщи за решението си да понижи кредитния рейтинг по дългосрочните дългови задължения на Турция от ниво"Ba3" до "B1". Запазва се като "негативна" прогнозата по отношение на рейтинга.

В съобщението на агенцията се отбелязва, че " В Турция се запазва високата степен на зависимост от външния поток на капитали" и анализаторите на Moody's "губят увереност в способностите на Турция да продължи всяка година да привлича крупни средства, необходими за изплащане на дълговете си и за поддържане на икономиката".

Експертите на агенцията също така отбелязват "слабите" запаси във валутните резерви на страната. Те по оценка на Moody's Investors Service, " ще продължат още повече да отслабват в следващите две години с отчитане на краткосрочните задължения в икономиката"

Като още една причина за понижаване оценката на дълговите задължения на Турция и негативната прогноза за кредитния рейтинг, от Moody's посочват влошаването под външен натиск на финансовата система на страната заради продължаващите спорове между САЩ и Анкара по повод купуването на руския ракетен комплекс С-400.

Според анализаторите на агенцията, санкциите които разглежда американския Конгрес заради тази сделка "още повече помрачават перспективите преди икономиката и финансовата система на Турция".