Преките чуждестранни инвестиции по света намаляват за четвърта поредна година през 2019 г. до най-ниското си ниво от десетилетие, показвайки забавяне на глобализацията, пише The Wall Street Journal.

Данните на United Nations Conference on Trade and Development (Unctad) посочват, че през 2019 г. преките чуждестранни инвестиции (ПЧИ) са намалели до $1,39 трилиона от $1,41 трилиона. Спадът от 1% означава, че те намаляват до най-ниското си ниво от 2010 г., когато бизнесът отложи плановете си за експанзия заради финансовата криза.

Намаляването на инвестициите показва, че процесът по глобализацията забавя темп. През 80-те години на миналия век множество компании започнаха международни операции. Но продължилата почти две години търговска война между САЩ и Китай повдигнаха въпроси относно надеждността на веригите за доставки. Увеличиха се и проверките, които правителствата правят на чуждестранните компании, които искат да придобият местно дружество.

Редица икономисти посочват, че глобализацията е помогнала на икономическия растеж по три начина: преместване на производството там, където трудът е най-евтин; подкрепила е конкуренцията; и е разпространила нови технологии и ноу-хау по света.

Unctad посочват, че някои от чуждестранните инвестиции отразяват решенията на бизнеса да преместят производството си на нови локации заради митата, а не разширение на общия капацитет, което подсказва, че забавянето може и да е по-сериозно.

Данните сочат, че ПЧИ в югоизточна Азия са нараснали с 19% до $177 милиарда, включително 42% ръст в Сингапур и 12% в Индонезия.

ПЧИ в САЩ намаляват минимално с $3 милиарда до $251 милиарда, а в Европа се сриват с 15%. Във Великобритания спадът е 6%.

Междувременно данните на БНБ за първите 11 месеца на 2019 г. сочат, че преките чуждестранни инвестиции достигат €989 милиона, при €522 милиона година по-рано. Ръстът се дължи на значителен ръст на капиталите под форма на дългови инструменти, предоставени от компаниите-майки на родните дружества.