Еврозоната изглежда е в средата на нова рецесия, но притесненията за това дали окончателните цифри за растеж, които трябва да бъдат обявени в началото на следващата година, ще имат знак плюс или минус отпред, пропускат по-голямата картина, пише Reuters.

Добрата новина е, че валутният съюз на 20-те страни е настроен да избегне дълбоко свиване, което може да остави белези на фирмите, домакинствата и банките с години. Лошата новина е, че растежът се движи около нулата и твърде малък, за да подхранва смислено възстановяване.

Икономическите препятствия са толкова силни, че следващата година също ще бъде предизвикателна, а избледняващият потенциал за растеж предполага, че еврозоната ще се бори да разшири икономиката се много повече от 1% дори при стабилно възстановяване.

Дълбоките структурни проблеми означават, че Европа е обречена да изостава след повечето други големи икономически зони за години напред.

Краткосрочната перспектива не е страхотна, но не и ужасна

Данните от вторник показаха, че брутният вътрешен продукт се е свил с 0,1% през юли-септември спрямо предходните три месеца, сочейки към плитка рецесия, ако последва слабо четвърто тримесечие, както предполагат ранните индикатори.

Но растежът е като цяло непроменен през цялата година и рекордно високите лихвени проценти - страничен продукт от скока на инфлацията, заедно с по-строгите бюджетни разходи ще ограничат растежа до едва 0,6% през следващата година, според проучване на Ройтерс .

Оптимистите, включително главният икономист на Европейската централна банка Филип Лейн, казват, че търсенето трябва да се възстанови, тъй като сега работниците се радват на възстановяване на реалните заплати, което ще повиши доверието.

Световната икономика се възстановява, така че външното търсене също вероятно ще бъде по-здравословно.

Но други казват, че няма много знаци подсказващи възвръщане на доверието, на което ЕЦБ разчита, като се позовават на високите разходи по заемите, които възпират инвестициите, смекчаването на пазара на труда и задграничното търсене, което не отговаря на очакваното.

"Европа премина през година на нулев растеж и сега се насочва към година, в която паричната и фискалната политика са предназначени да спрат растежа", каза икономическият съветник на UniCredit Ерик Нилсен.

"Европейската икономика е неподвижна от една година (и) плановете за парична и фискална политика за 2024 г. изглежда приемат голямата вероятност за още една загубена година", отбелязва експертът.

Лошите тенденции

Перспективата остава лоша и след следващата година. Населението в трудоспособна възраст в Европа се очаква да намалее, докато повишаването на производителността е слабо. Бизнесът се оплаква, че бюрокрацията се увеличава, което го прави по-малко конкурентоспособен, докато интеграцията на еврозоната в икономически съюз е в застой с малко видима политическа воля за напредък.

Сега Европейската комисия определя потенциалния растеж на блока на по-малко от 1,5%, свивайки се до 1,2% до 2027 г., което е спад от 2% - 2,5% спрямо началото на века и се дължи главно на демографските промени и слабите промени в ефективността.

"Много държави, където бяха през 90-те години, сега са зад това. Нямаше напредък - имаше регрес", каза наскоро Лейн от ЕЦБ. "С течение на времето различни видове реформи бяха отменени, други бяха ограничени или забавяне. Това е автогол, който може да се избегне", добави той.

Намаляването на населението в трудоспособна възраст в Европа може да доведе и до странни действия. Страхувайки се, че ще бъде трудно да наемат хора в бъдеще, фирмите сега се придържат към задържане на работници, създавайки още повече напрежение на пазара на труда, потенциално стимулирайки растежа на заплатите и отслабвайки производителността.

"Структурният недостиг на квалифицирана работна ръка, утежнен от демографския преход и несъответствията в уменията, кара компаниите да натрупват работна ръка въпреки нарастващия натиск върху разходите и икономическата несигурност", каза икономистът от UBS Райнхард Клузе.

Германия се оказва най-голямото препятствие

Нейните енергоемки тежки индустрии разчитат на външно търсене за растеж, оставяйки страната слабо подготвена за новите реалности на скъпа енергия и търговско напрежение.

Потенциалният темп на растеж за най-голямата икономика в Европа вече е под 1%.

Междувременно правителствата на Европейския съюз се борят да постигнат консенсус по по-големи въпроси, които ще помогнат за оформянето на бъдещето. Те включват каква роля трябва да играе миграцията за облекчаване на недостига на работна ръка, дали да се създаде истински банков съюз и дали трябва да се използват централизирани разходи за справяне с проблемите в 27-членния блок.

"Вместо да се задоволяваме с темпове на растеж от около 1,2% средно, нека бъдем по-амбициозни", каза главният икономист на ЕЦБ Лейн.