Продажбите на нови автомобили в Китай се покачват за четвърти пореден месец през октомври, след като възстановяването на страната от пандемията набира скорост, пише The Wall Street Journal.

През десетия месец продажбите нарастват с 8% спрямо година по-рано и достигат малко под 2 млн. автомобила, съобщи China Passenger Car Association (CPCA). Растежът в по-високия клас автомобили изпреварва този при масовите коли, като достига 30% спрямо миналата година. Тенденцията започна още в началото на възстановяването.

Силното възстановяване на Китай се оказа изключително нужен източник на сила за световните автомобилни производители, чиито продажби на западните пазари все още са под нивата от преди пандемията. Втората вълна на коронавируса помрачават прогнозите за следващите месеци.

В Поднебесната империя обаче вирусът е под контрол през последните месеци, а продажбите на дребно набраха скорост и изпревариха миналогодишните от август насам, според националната статистика.

Повишението на увереността сред китайските потребители съвпадна с премиерите на нови модели и сериозни отстъпки, което направи възстановяването на най-големия пазар в света по-силно от очакваното от анализатори. До края на годината търсенето вероятно ще остане силно, тъй като китайците ще се възползват от отстъпките, които изтичат в края на декември.

Продажбите на електромобили се удвояват през октомври до 144 хил. Tesla е продала 12 143 произведени в страната Model 3 и е изнесла още 10 хил. за Европа.

През първото полугодие продажбите се сринаха с 41%, а за цялата 2020 г. се очаква спад спрямо 2019 г. от 7%. През 2021 г. се прогнозира растеж.

Електрицифираните автомобили изпревариха дизела по продажби в Европа

Електрицифираните автомобили изпревариха дизела по продажби в Европа

За първи път в историята