Котировките на петрола спадат в сряда на фона на ново увеличение на разпространението на COVID-19 в Азия, което поставя под въпрос перспективите за възстановяване на глобалното търсене на енергия. Това спря няколкодневното рали на петролни цени, предизвикано от оптимизма за световната икономика.

Днес сутринта към 9,15 ч. българско време юнските фючърси за сорта Brent поевтиняха на лондонската борса ICE Futures с 0,37 долара до 66,20 долара за барел. Във вторник цената падна с 0,48 долара (0,7%) до 66,57 долара за барел, след като в началото на сесията цената доближи $68 за барел.

Юнските фючърси за американския WTI в същото време са по-евтини при електронната търговия на Нюйоркската стокова борса (NYMEX) с 0,52 долара до 62,28 долара за барел. По време на предишната сесия тези контракти поевтиняха с 0,39 долара (1,2%) - до 62,67 долара за барел.

Индийските власти обявиха нови карантинни мерки в редица градове, включително столицата Ню Делхи. В някои японски префектури може да се въведе извънреден режим поради увеличаването на броя на инфекциите - въпреки факта, че Олимпийските игри трябва да започнат в страната само след три месеца.

"Възстановяването на търсенето на петрол в световен мащаб няма да бъде стабилно и от време на време ще виждаме такива ограничения. Но като цяло търсенето в големи региони се увеличава", каза пред Bloomberg Даниел Хайнс, анализатор на суровини в Australia & New Zealand Banking Group .

Според данните на Американския петролен институт (API), публикувани във вторник, стоковите запаси от петрол в страната са се увеличили с 436 хил. барела миналата седмица.Ако данните бъдат потвърдени от официалния доклад, увеличението на американските запаси ще бъде първото от четири седмици.

Министерството на енергетиката на САЩ ще публикува своите седмични данни за състоянието на енергийните резерви по-късно днес.Експерти, интервюирани от S&P Global Platts, осреднено прогнозират спад в запасите за седмицата, приключила на 16 април, с 4.4 милиона барела.