Реален икономически ръст от 4.4% прогнозират експертите на УниКредит в последния са анализ на икономиката на Централна и Източна Европа, публикуван днес. Това е значително повишение спрямо предишната прогноза от 2.6%. Причината е в по-силното от очакваното възстановяване досега през годината. Прогнозата за ръста през следващата година е леко променена на 4.1% (от 4.4%).

"Смятаме, че икономиката ще се възстанови до предкризисното си ниво на икономическа активност измерена чрез показателя БВП през последното тримесечие на тази година", казват от банката.

7 държави са се върнали към предкризисните нива по БВП на глава от населението

7 държави са се върнали към предкризисните нива по БВП на глава от населението

Според оценката на ОИСР

Спад в коефициента на безработица до нивата, свързани с постигане на пълна заетост, се очаква към средата на следващата година като по-оптимистичната прогноза се дължи на много силните резултати на икономиката на страната през първото тримесечие. А то се дължи на разхлабените ограничителни мерки, на солидния ръст на приходите от продажби на дребно, на индустриалното производство и на строителтвото.

"Всичко това сочи, че голямата картина продължава да бъде на икономика в процес на V-образно възстановяване", пише в анализа на УниКредит.

БНБ: Ръст на необслужваните заеми ще доведе до увеличаване на лихвите по новите кредити

БНБ: Ръст на необслужваните заеми ще доведе до увеличаване на лихвите по новите кредити

Инфлацията ще продължи да расте поне до есента, прогнозират от финансовата институция

Най-големият риск, който макроикономическият екип на банката вижда за възстановяването на икономиката е свързан с още една вълна на пандемията през есента или зимата, тъй като към момента едва 13 на сто от населението на България е ваксинирано.