Световното потребление на въглища скоро ще нарасне до рекордно високо ниво, наблюдавано последно преди 10 години, по данни на Международната агенция по енергетика (МАЕ), пише Business Insider.

Междувременно цените на въглищата на световните пазари вече стигнаха необичайно високо ниво, докато се правят опити за намиране на надеждни и сравнително евтини източници на енергия.

Например въглищата за доставка следващия месец на борсата в Нюкасъл, Австралия, достигнаха рекордно високо ниво преди два дни, от 458 долара за тон. А цените на въглищата в Европа също са близо до рекорда.

Въглищата на борсата в Ротердам за доставка също през октомври вчера се търгуваха около 390 долара за тон. Фючърсите за следващите месеци до края на годината са средно $305 за тон, в сравнение с $62 за тон през 2019 година.

При това въглищата си остават "най-мръсните" от всички основни изкопаеми горива. Заради антируските санкции и ограничените доставки на енергийни суровини от Русия, въглищата преживяват своеобразен "ренесанс".

Ембаргото за внос на руски въглища в Европа влезе в сила - кои са губещи и има ли печеливш

Ембаргото за внос на руски въглища в Европа влезе в сила - кои са губещи и има ли печеливш

Какви са алтернативите за Европа и Русия

Според прогнозите на МАЕ, тази година потреблението на въглища в света ще се повиши рекордно. Това вече се наблюдава, особено в Китай, който ускорява одобряването на нови електроцентрали използващи въглища, и в Германия, която възобнови работата на "консервирани" електроцентрали на въглища.

На Европа може да се наложи да внася въглища дори от Австралия, смята Оле Хансен, главен стратег по суровинните стоки в Saxo Bank. Което пък на свой ред, може да стимулира увеличението на добива на въглища в Австралия.

За пръв път "Мини Марица Изток" изнася въглища в чужбина - за наша съседка

За пръв път "Мини Марица Изток" изнася въглища в чужбина - за наша съседка

Плащанията са гарантирани чрез неотменяем акредитив