Ако руснаците се съгласят, Централната банка на Русия може да изкара от обращение монетите от 1 до 5 копейки, пише „Газета Ру".

За целта специализирани организации ще направят проучване какви са нагласите на населението за това, заяви директорът на отдел „Налично парично обращение" на Централната банка Александър Юров.

Още през 2006 година представители на централната банка заявиха, че няма смисъл от малките копейки. Себестойността на монетата превишава номинала и Централната банка търпи загуби за това.

Стойността на една копейка се равнява на шест, твърдят от банката. В състава на монетата влиза мелхиор - сплав, съставена от мед и никел, а цената на цветните метали постоянно расте.

Централните банкери са забелязали, че дребните монети са излезли от ежедневното обращение. Затова, според експерти, отсъствието на малките копейки просто няма да бъде забелязано от населението, а някои ще въздъхнат с облекчение.

Покупателната способност на тези монети е нищожна, затова подобна стъпка няма да окаже влияние върху цените в Русия.

От правителството се опасяват, че излизането от обращение на малките монети ще се изтълкува като немощ на властта и подготовка към деноминация, за което имаше слух още през миналата година.